Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maken misstänks ha huggit Athraa 40 gånger

Mannen har erkänt • Athraa blev 32 år
Athraa, 32, mördades i Flemingsberg.
Foto: Privat
Hennes man är åtalad för mord och har erkänt att han knivdödade Athraa, 32.
Blommor och ljus för att hedra Athraa, 32.
Foto: Jonas Eng
Kvinnan levde isolerat i Flemingsberg.
Foto: JONAS ENG

Fyrabarnsmamman Athraa blev 32 år gammal.

Hennes man har erkänt att han högg ihjäl henne i deras bostad i Flemingsberg 14 timmar efter att hon i ett sms meddelat att hon ville skiljas.

Under sin tid i Sverige isolerades hon av maken.

– Jag önskar att han döms till värsta möjliga straff, säger hennes mamma inför rättegången.

Athraa lämnade sin mamma i hemlandet Irak för fem år sedan. Hon hade då redan fått ett första barn med mannen som bodde i Sverige sedan länge och etablerat sig som egenföretagare i transportbranschen.

Han beskrivs i polisutredningen som social och utåtriktad.

I Sverige isolerades kvinnan av mannen, enligt flera vittnesmål i polisutredningen. Hon hade bara en avlägsen släkting här men fick inte träffa honom.

Kontrollerades av mannen

Hon fick inte heller prata med sina grannar men gjorde det ändå i smyg och berättade då om att hon var i en utsatt situation.

Athraa, 32, berättade för sin mamma om hur hennes man kontrollerade henne.
Foto: Privat

Athraa hörde också av sig till sin mamma i Irak och berättade om hur mannen kontrollerade henne.

– Han hotade henne hela tiden att ta barnen ifrån henne om hon anmälde honom, säger mamman via sitt målsägandebiträde Majeed Alnashi.

I slutet av förra året sökte Athraa också kontakt med en kurator i bostadsområdet i Flemingsberg men det blev bara ett möte. För personal på en öppen förskola gav hon också uttryck för att hon var utsatt och ville lämna sin man.

Familjen blev dock aldrig aktuell inom socialtjänsten.

Kvinnans skilsmässo-sms dagen före mordet

På långfredagen skickade hon ett sms till mannen vid 19-tiden och förklarade att hon ville skiljas. Hon skrev att varken lagar eller sharia skulle hindra henne.

”Jag kommer att skilja mig. (skiljas) Tar ut mina rättigheter enligt Sharia och lagarna (lagstiftningen) och sen tänker jag på vad jag ska göra. Eftersom nu vet jag och du vet att det finns kvinnorättigheter och lagen och sharian”, står det i meddelandet enligt översättningen som gjorts i mordutredningen.

När hon satt vid frukostbordet dagen efter gick mannen till attack med en kökskniv. Hon flydde ut på en inglasad balkong där han högg ihjäl henne. Hon hade ett 40-tal knivskador när hon hittades.

Maken har erkänt att han knivhuggit Athraa till döds och har nu åtalats för mord.

Mammans svåra tid med rykten i Irak

Athraas mamma, som valt att gå ut med en bild på dottern och berätta om sina tankar kring mordet, säger att hon chockats av det omfattande knivvåldet.

Athraa och hennes make hade fyra små barn som blev vittne till mordet.

– Det är hemskt att barnen behövt uppleva det, säger barnens mormor.

Hon har haft en svår tid efter mordet med ryktesspridning om mordet i Irak. Hon har tidigare själv hört av sig till polisen och frågat om läkarutlåtande med information om dotterns skador för att stoppa falska rykten.

– Jag lever i ett klansamhälle där det hävdats att hon begått självmord, har hon förklarat för polisen.

Athraa begravdes i Irak av sin mamma och familj där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.