Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maken åtalas för mordet på Velmira

Maken åtalas för mordet på Velmira
Velmira, 34, hittades död i Avesta i februari.
Den 45-åriga maken åtalas nu för mordet.
Lägenheten i Avesta. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den 45-åriga mannen misstänks ha kvävt sin fru Velmira, 34, till döds i parets lägenhet i Avesta.

Nu åtalas han, misstänkt för mordet.

– Jag har åtalat mannen för mord på sin fru i parets bostad i Avesta, där han genom våld mot halsen har orsakat kvävning och kvinnans död, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Ida Axelsson.

Den 45-årige mannen greps i Slovenien och utlämnades till Sverige den 20 februari. Sedan dess har han suttit häktad, misstänkt för mordet på sin 34-åriga hustru, Velmira.

Enligt åklagaren ska mannen ha mördat sin fru i parets bostad i Avesta mellan den 8 och 9 februari. 

NN har dödat Velmira genom våld bestående i tryck mot eller kring halsen vilket lett till kvävning,” står det i stämningsansökan.

Grannar i huset kunde vid tillfället höra dunsar från lägenheten innan mannen flydde i en vit bil tillsammans med parets gemensamma barn. När 45-åringen greps i Slovenien satt barnet med i bilen, vilket Expressen tidigare har rapporterat.

NN begick gärningen med uppsåt,” står det i stämningsansökan.

Åtalas för mord

Småbarnsmamman Velmira anmäldes därefter försvunnen. Hon hittades först två veckor efter det misstänkta mordet i ett skogsområde i Gävle.

Enligt åklagaren ska mannen själv ha transporterat kvinnans kropp till skogsområdet.

– Jag har åtalat mannen för mord på sin fru i parets bostad i Avesta, där han genom våld mot halsen har orsakat kvävning och kvinnans död. I samband med gärningen har mannen transporterat kvinnan till Gävle, där den avlidna kroppen lämnats utomhus. Det skedde under natten mellan den 8 och 9 februari i år, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Ida Axelsson i ett pressmeddelande.

I stämningsansökan framkommer att flera förhör och beslag gjorts inför åtalet. Bland annat har en blodig T-shirt och en kniv beslagtagits från 45-åringens bil.

Nekar till brott

I mars genomgick 45-åringen en särskild personutredning för att utreda hans mentala status. I protokollet framkom att mannen nekar till mordet. Utredarna noterade dessutom att han inte visade någon sorg eller saknad efter hustruns död.

I stämningsansökan framkommer att undersökningar kring mannen inte visat tecken på psykisk ohälsa:

Allt till styrkande av att NN inte uppvisat några skador, att det inte är troligt att han varit medvetslös en längre tid, samt att han under en tid före händelsen mått dåligt”.

Vid tillfället berättade mannen även om sin livshistoria. Han berättade att han vuxit upp i Ukraina och att han invandrade till Sverige för tolv år sedan. Då hade han ambitioner om att bli operasångare, men på grund av jobbrist och sinande uppdrag fick han tänka om.

Efter en svetsarkurs tog han motvilligt jobbet, något han därefter vantrivdes med.

Enligt utredningen ska mannen ha träffat Velmira via nätet i början av 2015. Under sommaren gifte de sig och Velmira blev gravid.

Han har själv beskrivit sig som en nykter och drogfri man. Det stämmer dock inte överens med hans journaler.

(Maken) tilldelar sig genomgående förtjänster och beskriver sig som nykter, drog- och nikotinfri, men inhämtade journaler vittnar om riklig konsumtion av såväl alkohol som cigaretter samt kroppsliga effekter av dessa intag,” framkommer i protokollet.