Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linus mamma Monica höggs ihjäl av skönhetsdirektören

Den framgångsrika miljonären ska ha knivhuggit henne till döds.
Linus, 22, stod väldigt nära sin mamma Monica, 49: ”Hon var min bästa vän.”Foto: Privat / Privat
Skönhetsdirektören står åtalad för att ha huggit ihjäl sin sambo Monica.
Polisen på plats efter mordet i augusti 2019.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Skönhetsdirektören står åtalad för att ha huggit ihjäl sin sambo Monica, 49, i deras gemensamma hem. 

Fasaden han haft utåt har varit som framgångsrik vd med miljoninkomster – men inombords led han av psykisk ohälsa. 

Dagen innan mordet kontaktade Monica psykiatrin i hopp om att sambon skulle få hjälp. 

– Här misslyckades de som ska vara experter radikalt, säger sonen Linus, 22.

Linus, 22, och hans mamma Monica skulle ha varit utomlands och firat hennes 50-årsdag. I stället är han hemma i Stockholm och följer den pågående rättegången mot sin mammas misstänkte mördare – hennes sambo tillika vd:n för ett skönhetsföretag.

Monica höggs ihjäl i parets nyinköpta lägenhet onsdagen den 21 augusti i fjol. Dagarna innan hade mannen blivit alltmer paranoid. Han var övertygad om att Monica utsatt honom för en komplott. Monica hade i sin tur vädjat till psykiatrin om akut hjälp till sambon. 

Skickades hem med nya mediciner

Så sent som dagen innan mordet uppsökte de psykiatrin, men han skickades hem med nya mediciner. 

– Det finns egentligen bara en person att klandra: mördaren. Men här misslyckades de som ska vara experter radikalt, säger Linus. 

Mannen är direktör för ett skönhetsföretag varifrån han under de senaste fem åren kvitterat ut närmare nio miljoner kronor i lön. Under många år har han haft toppjobb inom det svenska näringslivet och klättrat på karriärstegen genom olika chefsjobb.

I flera filmer som finns på nätet berättar han om sitt företags framgångar.

Grannar hörde skrik och larmade 112

Det var grannar som larmade 112 efter att ha hört Monicas skrik. Men det kom att dröja två timmar innan polisen var på plats, något som polisen anmält sig själva för. 

– Det har ringts in samtal från ett flertal personer, ändå tog det så lång tid. Någonting har uppenbarligen gått väldigt snett, säger Linus, som ändå vill understryka att han har haft en fin kontakt med de poliser som utrett mordet. 

Enligt åklagaren Christina Voigt så verkar själva dödsförloppet ha varit hastigt. 

– Utifrån analyserna som gjorts från lägenheten har det varit ett snabbt förlopp, hon dog ganska omgående, säger kammaråklagare Christina Voigt till Aftonbladet

Det var genom en tidningsartikel om mordet som Linus anade oråd på onsdagseftermiddagen och försökte ringa sin mamma. Han åkte till hennes hem på Södermalm, men stoppades av polis som inte ville berätta för honom om det han redan förstått: Att det var hans mamma som var offret. 

– En stor del av mig försvann när jag till slut fick beskedet om att det var hon som avlidit, säger Linus och fortsätter: 

– Hon var min mamma och min bästa vän. Vi hade en väldigt nära mamma och son-relation och brukade semestra ihop.

Ville resa ihop 

Linus hade tänkt ut vad mamma Monica skulle få i 50-årspresent: En resa till Franska rivieran. 

– Vi brukade resa ihop och jag vet att hon ville åka till Nice och Monaco. Så det hade varit en fin överraskning, säger han. 

I stället fortsätter rättegången i Stockholms tingsrätt. Mannen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan rättegången fortsätter den 21 februari. 

– Tingsrätten har bedömt att det finns övertygande bevisning för att han är skyldig till mord. Efter undersökningen kan jag yrka på en påföljd, säger Christina Voigt till Aftonbladet. 

Mannen har erkänt att han dödat Monica, men har under rättegången uppgett att han inte minns vad som hände, rapporterar Aftonbladet som var först med att intervjua Linus. 

Mannens försvarare betonar att han inte fått den vård som han behövde. 

– Sverige är närmast unikt som rättsstat i det att vi kan utkräva skuld och straffrättsligt ansvar även av allvarligt psykiskt störda gärningspersoner. Enligt min mening borde det inte vara så. Människor som handlar under påverkan av till exempel en psykos, ska inte vara straffrättsligt ansvariga, säger mannens advokat Patric Lindblom till Aftonbladet

Expressen har sökt åklagare och advokat. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.