Polisen: Mamman drogade och slog ihjäl ”Lilla hjärtat”

Treåriga flickans mamma misstänks ligga bakom hennes död.
”Lilla hjärtat”
Foto: PRIVAT
”Lilla hjärtats” fostermamma Melinda Jacobs.
Foto: PRIVAT
”Lilla hjärtat” blev bara tre år.
Foto: PRIVAT
”Lilla hjärtat” och Melinda Jacobs.
Foto: PRIVAT
Polisinsats i samband med att ”Lilla hjärtat” hittades död.
Foto: NIKLAS LUKS / NYHETSFOTO

Den treåriga flickan ”Lilla hjärtat” låg död i tre dagar innan hon hittades av polis hemma hos föräldrarna.

Nu åtalas mamman för mord genom att ha drogat och slagit ihjäl dottern.

Misshandeln av flickan präglas av ”särskild hänsynslöshet och råhet genom att gärningen riktat sig mot ett skyddslöst barn”, står i stämningsansökan.

Det var i januari som en treårig flicka, som kallats ”Lilla hjärtat”, hittades död hemma hos sina föräldrar i Norrköping. Båda häktades.

17 februari kom beskedet att pappan gått bort i häktet. Enligt åklagarmyndigheten fanns inga tecken på brott eller självmord.

En knapp månad senare släppte tingsrätten ”Lilla hjärtats” mamma på fri fot – men bara dagar senare greps hon igen efter att hovrätten rivit upp beslutet.

På fredagen skickades åtalet in till Norrköpings tingsrätt. Mamman åtalas i första hand för mord, i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Flickan gavs narkotika

Mamman åtalas även för brott mot griftefriden, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Det finns även en separat åtalspunkt för synnerligen grov misshandel under flera månaders tid innan flickans död.

Modern misstänks ”tillsammans med annan” ha drogat dottern med narkotiska preparat och utsatt henne för trubbigt våld.

I stämningsansökan står:

”Det utövade våldet tillsammans med intag av de narkotikaklassade preparaten har lett till att hon avled.”

Enligt åklagaren präglas misshandeln av flickan av ”särskild hänsynslöshet och råhet genom att gärningen riktat sig mot ett skyddslöst barn”.

Låg död i tre dagar

När ”Lilla hjärtat” hittades av polis i Norrköpingslägenheten hade hon varit död i tre dagar. Debatten om fallet har handlat om myndigheternas agerande under flickans treåriga liv.

Föräldrarna hade dokumenterade missbruksproblem och dottern placerades i ett familjehem direkt efter födseln. Men efter en vinst i kammarrätten fick föräldrarna tillbaka vårdnaden om flickan. Efteråt gjordes flera orosanmälningar till socialtjästen och senare hittades ”Lilla hjärtat” alltså död.

Flickans fostermamma Melinda Jacobs har tidigare berättat om sin oro för flickan, bland annat för Expressens Fredrik Sjöshult.

– Jag är helt slut nu, men det var det här jag ville uppnå. Nu kan inte politikerna backa. Nu kommer det bli en förändring, sa hon om uppmärksamheten.

Kriminalinspektören: ”Bland annat gjort fynd av narkotiska preparat”.

LÄS OCKSÅ: ”Lilla hjärtat” låg död flera dagar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.