Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ligaledaren straffas efter lyxlivet: Sju år i fängelset

Malki greps i franska Nice i februari 2018.
Foto: POLISEN
Franco Malki med sedelbuntar i munnen.
Foto: POLISEN
Franco Malki på fest.
Foto: POLISEN

Franco Malki, 34, levde lyxliv på Franska rivieran när han greps.

Han pekades ut som hjärnan bakom ett bedrägeri i 50-miljonerklassen och dömdes i första instans.

Nu sänker hovrätten straffet till sju och ett halvt års fängelse.

Efter att Franco Malki lämnade Sverige för Franska rivieran levde han ett liv i enorm lyx. Han körde Ferrari, spelade för stora belopp på casino, hade krognotor i 10 000 euro-klassen och rörde sig med ett entourage som bar tröjor med texten ”Frank Money Team”.

I februari 2018 greps han när polisen slog till mot hans lyxhotell i franska Nice.

Malki fördes till Sverige där han åtalades som huvudman i en avancerad bedrägerihärva där mer än 50 miljoner kronor försvunnit via falska lån från kreditinstitut.

Målet var ett av de största i Sverige där sammanlagt 119 personer åtalades för att ha spelat olika roller. Malki var hjärnan, andra var låntagare och målvakter.

I januari dömdes Franco Malki till åtta års fängelse.

Hovrätten sänker straff

På torsdagen meddelade Svea hovrätt att man sänker Malkis straff till sju år och sex månaders fängelse, av hänsyn till den långa tid som han suttit häktad med restriktioner.

I ett pressmeddelande skriver hovrätten:

”När det gäller huvudmannen döms han för ytterligare sju fall av grovt bedrägeri. Han har därmed dömts för grova bedrägerier vid totalt 247 tillfällen och försök till sådant brott i två fall. Enligt hovrätten har han medverkat till att ett stort antal personer, många tidigare ostraffade och i unga åldrar, har övertalats att delta i en bedrägeriverksamhet som lett till att de ådragits höga skulder till olika kreditbolag.”

Bland övriga 118 åtalade döms 108. Bland dem finns 13 som döms till fängelse mellan tre månader och tre år. För övriga åtalade som fälls handlar det om villkorlig dom, böter eller samhällstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.