Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lesja, 37, mördades i skuggsamhället

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Lesja mördades den 12 januari i år. Hennes sambo sitter häktad misstänkt för mordet.
Foto: Privat
Lesjas sambo sitter häktad misstänkt för att ha mördat henne. Han har tidigare dömts två gånger för att ha misshandlat henne.
Foto: Polisen
Lägenheten i Farsta där Lesja hittades död.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Lesja lämnade ett bankjobb i Ukraina för att följa med sitt livs kärlek till Sverige.

Här arbetade hon som städerska – tidvis papperslös – och utnyttjades av oseriösa arbetsgivare.

Mannen slog henne. Två gånger dömdes han för misshandel, men hon stannade hos honom, trots familjens böner att hon skulle komma hem.

Den 12 januari hittades hon död – och mannen sitter nu häktad för mord.

– Mamma kan fortfarande inte tro det. Inte jag heller, säger Lesjas syster Natalja.

Vid 15-tiden den 12 januari fick polisen samtal om att en kvinna hittats död i en lägenhet i Farsta i södra Stockholm. 

På platsen fanns en man som greps.

– Det var den misstänkte själv som kontaktade en bekant med vars hjälp han kontaktade polisen, säger kammarklagare Helena Nordstrand som leder förundersökningen.

Mannen, som förnekar brott, sitter nu häktad på den högre misstankegraden för mord.

Kvinnan hette Lesja Juzefik. Hon var 37 år och kom från den lilla staden Busk i västra Ukraina. Hennes syster Natalja beskriver henne som en snäll, glad och naiv person som älskade barn och hundar.

– Hon trodde alla om gott och var alltid vänlig mot alla, säger hon till Expressens medarbetare Liza Alexandrova-Zorina.

”En ödesliknande kärlek”

Lesja var bara 17 när hon träffade den sex år äldre mannen. De var tillsammans till och från under en tid, gjorde slut men blev ett par igen när hon var 27. 

Natalja förstod aldrig hans dragningskraft på systern.

– Det var en ödesliknande kärlek som inget kunde bryta.

Lesja Juzefik innan hon lämnade Ukraina.
Foto: Privat

I Ukraina hade Lesja ett bra jobb på en bank. Att de skulle flytta till Sverige var hans idé, enligt Natalja. I Sverige arbetade hon som städerska. 

– Hon var inte redo för så hårt slit, hon hade haft ett helt annat liv i Ukraina.

Lesja och mannen sökte asyl i Sverige i december 2013. De fick avslag men stannade ändå kvar i landet.

En annan kvinna, Tanja, som kom till Sverige en tid efter Lesja, berättar om det stöd hon fick av Lesja som ny i landet.

– Jag hade just kommit till Sverige och hade det svårt. Hon stödde mig, lärde mig allt hon visste, hur man tog sig fram i Stockholm och hur jag kunde få jobb som städerska.

Men mannen skrämde henne.

– Han slog henne när han var full eller hög. Han tog hennes pengar, hennes bankkort, stängde henne ute på vintern utan ytterkläder. Hon sa alltid till mig att hålla mig undan men själv stod hon ut med smärtan.

Utsatt för våld

En sen höstkväll 2016 blev flera personer vittnen till hur Lesjas man slog henne ombord på en buss. 

Polisen mötte upp bussen och fann henne med blod i mungiporna och svullen läpp. Mannen greps och kördes hem till parets adress. 

I polisbilen berättade hon att han hade druckit och var svartsjuk för att hon hade dansat med en annan man på en fest.

Mannen i polisens arrest efter att ha misshandlat Lesja på en buss 2016.
Foto: Polisen

Det var meningen att hon skulle visa polisen både hans och hennes ID-kort, som skulle finnas i lägenheten. Men väl där sa hon att hon inte kunde hitta dem.

FICK INTE STANNA I SVERIGE – VAR KVAR EFTER ÅTTA ÅR

Lesja Juzefik och hennes sambo kom till Sverige i december 2013. De ansågs inte ha skyddsskäl och uppfyllde inte kraven för uppehållstillstånd. Ändå var de kvar i landet när hon mördades åtta år senare.


30 december 2013. Lesja och mannen söker asyl. Han uppger att han hotats av okända män och blivit misshandlad av en polis i Ukraina. Men varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen anser att de har gjort sannolikt att de behöver skydd. Avslagsbeslutet vinner laga kraft den 20 februari 2015.


4 mars 2015. Lesja ansöker i stället om arbetstillstånd. Migrationsverket avslår ansökan den 13 oktober 2015 och överlämnar ärendet till polisen för verkställighet den 26 januari 2017. Även mannen söker uppehållstillstånd på nytt. På vilken grund får vi inte veta eftersom Migrationsverket avvisar hans ansökan. Mannens ärende överlämnas till polis för verkställighet den 8 maj 2015. 


24 november 2016. Mannen döms till en månads fängelse för att ha misshandlat Lesja på en buss i Stockholm. Av domen framgår att han ska tas i förvar för att ”förbereda eller genomföra beslut om utvisning”. Expressen har begärt men inte fått svar från polisen om mannen verkligen utvisades. Lesjas syster uppger att han utvisades men återvände till Sverige. Det finns ingen uppgift om att Lesja lämnat landet.


3 januari 2020. Lesja ansöker om arbetstillstånd på nytt. Mannen söker uppehållstillstånd som hennes familjemedlem. Ansökan avslås eftersom den städfirma som erbjudit henne jobb inte anses seriös. Migrationsdomstolen avslår överklagan den 28 oktober 2021, men eftersom Lesja och mannen inte har kunnat delges domen har den inte vunnit laga kraft.


10 februari 2021. Mannen döms för att ha misshandlat Lesja.


12 januari 2022. Lesja hittas död i en lägenhet i Farsta. Mannen grips misstänkt för mord.

När polisen ringde upp tre dagar senare ville hon inte medverka i utredningen. Hon sade att hennes visering hade gått ut och önskade att hennes man skulle släppas så att de kunde lämna landet ”som planerat”.

”Bad henne tusen gånger att lämna honom”

Mannen, som varken erkände eller förnekade brott, dömdes till en månads fängelse.

Systern Natalja visste hur svårt Lesja hade det i Sverige.

– Jag bad henne tusen gånger att lämna honom. Jag bad honom att låta henne gå. Till och med hans familj bad honom om det, säger hon.

Lesja arbetade på en bank i Ukraina innan hon flyttade till Sverige.
Foto: Privat

I början av 2021 greps mannen igen. Den här gången hade en granne sett hur han slog Lesja i trapphuset.

När polisen kom till platsen hade hon blod på jackan och i ansiktet och var enligt en av de ingripande poliserna ”uppgiven, rädd samt förtvivlad” – men ville inte medverka i utredningen.

”På fråga varför hon inte ville svarade målsägande att hon inte behöver någon hjälp och hon vill inte att hennes man ska hamna i trubbel”, står det i ett polis-pm om händelsen. Mannen dömdes mot sitt nekande, återigen till en månads fängelse.

Straffet ansågs helt avtjänat genom tiden i häkte.

Den oseriösa städfirman

Samtidigt hade Lesja än en gång sökt arbetstillstånd. Hon hade bifogat ett erbjudande om anställning från en städfirma, med en månadslön på 19 336 kronor för en 75-procentstjänst.

Migrationsverket konstaterade att lönen motsvarade de villkor som följer av kollektivavtal. 

Men myndighetens kontroller visade att städföretaget tidigare bara betalat 17 100 kronor i månaden till en person som fått samma erbjudande. Migrationsverket avslog därför ansökan.

”Migrationsverket finner att din tilltänkta arbetsgivares tidigare brister i tillämpning av arbetstillståndsreglerna varit av sådan beskaffenhet att det finns skäl att ifrågasatta dennes seriositet”, står det i avslagsbeslutet.

Mannen, som hade sökt uppehållstillstånd som familjemedlem till Lesja, fick också nej.

De överklagade men migrationsdomstolen gick på Migrationsverkets linje. Domen har inte vunnit laga kraft eftersom Lesja och mannen inte har kunnat delges domen.

”Kan inte tro att hon är död”

De sista tre månaderna hade Natalja knappt någon kontakt med Lesja.

– Han lät henne inte prata med mig. Jag ringde men hon svarade nästan aldrig.

Hon gav aldrig upp hoppet om att få hem sin syster. 

– Jag hade en plan att först åka på semester med henne, kanske till Egypten. Där skulle jag övertyga henne att söka psykologhjälp.

Lägenheten i Farsta där Lesja dog.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Men det blev aldrig någon resa till Egypten. Natalja var på sitt arbete när hon fick dödsbudet.

– Jag mådde så dåligt att jag inte kunde prata, säger hon.

– Mamma kan fortfarande inte tro det. Inte jag heller. Till dess att vi ser hennes kropp med egna ögon kan vi inte tro att hon är död.

Vännen från den första tiden i Sverige, Tanja, blev inte förvånad.

– I mitt hjärta visste jag att det skulle hända förr eller senare. Det var bara en fråga om tid, säger hon.

Ingenstans att gömma sig

Hon hoppas att Lesjas historia ska kunna hjälpa andra kvinnor i samma situation.

– Min syster hade ingenstans där hon kunde gömma sig från honom. Varför? Finns inga sådana skyddade boenden i Sverige? Om de finns – berätta då om dem på alla olika språk, säger Natalja.

Expressen har begärt ut uppgifter från polisen om vilken information Lesja fick om det skydd som våldsutsatta kvinnor kan få. Vi har ännu inte fått något svar, annat än att uppgifterna omgärdas av stark sekretess. 

Av häktningsprotokollet framgår att mannen förnekar brott och motsätter sig häktning och restriktioner. Hans försvarare advokat Anders Malmsten säger att han inte har några kommentarer utöver det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.