Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW:s teori: Därför släpptes toppjuristen

”Skytten är en amatör, annars skulle han ha dött” • GW:s teori.
Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens Gusten Holm träffade toppjuristen i veckan.
Foto: Elin Jönsson / Expressen TV
Henrik Olsson Lilja.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Toppjuristen.
Foto: Privat

Den kvinnliga toppjuristen befinner sig på fri fot – men är fortfarande misstänkt för att beordrat skotten på advokaten Henrik Olsson Lilja.

Samtidigt pågår polisjakten för att ringa in den misstänkta torpeden.

Kvinnan menar att skytten kan finns bland Olsson Liljas egna klienter.

– Han är en amatör, säger Leif GW Persson om skytten.

Advokat Henrik Olsson Lilja hann lämna uppgifter till polisen om vilka som kunde tänkas vilja skjuta honom innan han kördes i väg med ambulans, efter att han skjutits i huvud och bröst.

Antingen någon av hans tidigare klienter – eller den kvinna som han under flera år bedrivit en rättsprocess mot. 

Kvinnan greps när hon anlände till brottsplatsen på Norr Mälarstrand. Hon anhölls senare misstänkt för anstiftan till försök till mord.

Under häktningsförhandlingen i måndags beslutade tingsrätten att försätta kvinnan på fri fot. Hon är dock fortfarande misstänkt.

– Hon grips ganska omgående men hon kan inte bindas på något konkret sätt. Det är inte hon som håller i vapnet. Anledningen till att hon grips är hennes historia, säger Leif GW Persson, kriminologiprofessor.

Polisens tekniker efter skjutningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Vänligheten att skjuta honom”

I historiken finns en polisanmälan där en man berättar att toppjuristen ville anlita honom som torped tidigare.

– Det är en person som hon får kontakt med, och jag tror faktiskt på honom angående hans version. Hon undrar om inte han kan ha vänligheten att skjuta Henrik Olsson Lilja och detta är slutet av 2014. Han blir skitskraj för han vet vad hon håller på med. Att hon är domare. Så han polisanmäler det här och 2015 inleds en utredning. Den blir nedlagd men som en efterbörd till det där så får hon ett besöksförbud, säger Leif GW Persson vidare.

– Under häktningsförhandlingen presenterar hon en historia som går ut på att han (Henrik Olsson Lilja, reds anm) har vissa klienter som kan vilja komma åt honom. Det räcker för att hon ska komma loss. Det går inte att hålla en person häktad på grund av en historik.

Leif GW: ”Skytten är en amatör”

Toppjuristen har tidigare sagt till Expressen att hennes teori är att händelsen är kopplad till organiserad brottslighet.

– Jag tänker inte utveckla hur, eller på vilket sätt. Men jag har hyggligt goda grunder för att tro att det är på det sättet, har hon sagt.

Polisen har inte lyckats hitta skytten än. Nu pågår ett intensivt utredningsarbete där polisen försöker ringa in vem som ska ha anlitats, enligt misstankarna.

– De går igenom hennes mobil och dator och övervakningskameror men det tar väldigt lång tid. Sedan finns det också kulor som det pågår undersökning på, säger Leif GW Persson.

Angående den som sköt säger polisprofessorn:

– Den där skytten är en amatör, annars skulle han (Henrik Olsson Lilja, reds anm) ha dött. Om du skjuter något på det där viset på nära håll då ska man dö. Men det kan bero på att han inte vet hur man gör, att han har ett dåligt vapen som inte har tillräcklig penetrationskraft.

”Får strida för sitt liv”

Henrik Olsson Lilja sköts ner på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i centrala Stockholm på morgonen den 6 september. Vittnen har berättat att han sköts efter en tumultartad brottningsmatch i trapphuset. I utredningshandlingar som Expressen tagit del av antecknas att det utbröt ”en strid dem emellan och Henrik Olsson Lilja får strida för sitt liv”.

När polis kom till platsen efter skotten hade skytten försvunnit. Men Henrik Olsson Lilja kunde lämna uppgifter som gjorde att den misstänkta kvinnan kunde gripas.

Kvinnan nekar till brott genom sin advokat Ola Salomonsson. Hur hon mår kan advokaten inte säga.

– Jag har inte haft någon kontakt med henne.

”Vi har ingen strategi”

Hur förklarar hon att skjutningen skedde bara några dagar efter att hon förlorade i en tvist mot Henrik Olsson Lilja?

– Vi har inte pratat om avslaget överhuvudtaget, jag har koncentrerat mig på misstanken. Hon förnekar brott. Vi får se vad de kommer fram till, om de kommer fram till något.

Vad har ni för strategi?

– Vi har ingen strategi alls. Polisen får återkomma till oss om de har några frågor som de kan tänkas ha anledning att ställa.

Henrik Olsson Lilja har vårdats på sjukhus sen attacken. Till Expressen har advokaten sagt att han mår väl efter omständigheterna.

Fallet med toppjuristen

Vid 09-tiden på morgonen fredagen den 6 september kom larmet: Advokat Henrik Olsson Lilja hade skjutits på Norr Mälarstrand i Stockholm. Den kvinnliga toppjuristen greps kort därpå, misstänkt för att ha beställt attacken.

Henrik Olsson Lilja överlevde och har sagt att han efter omständigheterna mår väl.

Toppjuristen var anhållen över helgen men släpptes efter häktningsförhandlingen i måndags.

Hon är fortfarande misstänkt. I en intervju med Expressen bedyrade hon efter frisläppandet sin oskuld och lade fram teorin att grov organiserad brottslighet i själva verket låg bakom attacken.

Sköts mitt på ljusa dagen i centrala Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.