Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW:s poliskritik – efter sprängdådet på Östermalm

Träflisor flyger i luften – familjen Sjöströms balkongdörr slogs upp av smällen.
Ingen har gripits efter explosionen på Östermalm i Stockholm i måndags.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Leif GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG

Mitt i natten detonerade en kraftig sprängladdning på Östermalm i centrala Stockholm – ännu har ingen gripits.

Polisprofessor Leif GW Persson tror inte att det kommer hända heller – och han riktar hård kritik mot polisens insats mot skjutningar och sprängdåd.

– Man får se det som en svart fars.

Under natten till måndagen sprängdes fasaden till ett flerfamiljshus på Östermalm i centrala Stockholm. Sprängladdningen var placerad ute på gatan.

Flera bilar förstördes och fönstren på grannhuset krossades, samtidigt som boende flydde platsen. Ingen människa kom till skada fysiskt.

Polisen har inlett en särskild händelse efter dådet – det innebär att de kan tillsätta fler resurser.

– Det är mycket ovanligt, säger kriminologen Leif GW Persson om platsen för explosionen.

– Jag var där i dag och kikade.

Flera bilar förstördes och fönstren krossades, samtidigt som boende flydde platsen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW: Kan vara ”någon jäkla stolle”

Ännu har ingen gripits, och polisen arbetar febrilt med att hitta en misstänkt gärningsman. Polisen undersöker bland annat en tidigare händelse i området. Det handlar om en bilbrand i närheten förra helgen.

Men det kan bli svårt för polisen att nå fram till en skyldig person, tror Leif GW Persson.

– Det är så där med såna här brott, att motiven till att begå dem sträcker sig hela vägen från någon jäkla stolle som tycker att det är kul när det smäller, till sådana som vill komma åt en bestämd individ, antingen personen själv eller en verksamhet den driver. Det är ett stort sökområde.

Polisen arbetar febrilt med att hitta en misstänkt gärningsman till sprängdådet.Foto: JANNE ÅKESSON /SWEPIX

”Man skulle dö om man hamnade i vägen”

Vad målet för dådet var är alltså oklart, och Leif GW Persson tror inte att planen var att någon människa skulle skadas.

– Det är klart att man skulle dö om man hamnade i vägen. Kanske inte på grund av tryckvågen, men för att den skulle dra med sig en massa skit. Glassplitter och annat från bilar till exempel, då dör man. Men om man ska orsaka skador på människor, mjuka mål, så brukar man armera sina laddningar med stålkulor eller skrot eller så. Men det här var en ren laddning, verkar det som.

– Hade den skickats in i porten hade det blivit en jävla snyting. Men de kanske inte var intresserade av den porten? Eller kunde de inte portkoden? Det behöver inte vara svårare än så.

Leif GW Perssons hårda kritik mot polisen

Man måste vara ganska likgiltig inför eventuella kroppsskador?

– Ja … likgiltig … eller så tänker man inte i de banorna. Antingen är deras motiv så himla konstiga att man tänker ”jaha?”, eller så är det rena självklarheter, säger Leif GW Persson.

Och det är där det blir som svårast för polisen, tror polisprofessorn, som riktar hård kritik mot myndighetens arbete med skjutningar och sprängdåd.

– Det är problematiken med sådana här ärenden, man måste vara öppen för flera olika alternativ. Och det är de ju inte, tyvärr. Kommer de klara upp det? Nej, det tror jag inte ett ögonblick att de kommer göra. Smällen i Linköping var flera gånger värre, men den kommer de inte klara upp heller. De är inge bra på det där, punkt.

– Nej, då kallar de in Rimfrost och särskilda händelser och så vidare. Det är som om en mordspanare skulle skapa något där man sitter och tänker, ”snillen spekulerar”, och så ska de sitta vid ett sammanträdesbord och lösa mord. Det går inte till så. Man får se det som en svart fars.

Det är Rimfrost

Den 10 november fattade Nationella operativa avdelningen, Noa, vid polisen beslut om en nationell särskild händelse, Rimfrost, mot den brottslighet där angrepp med vapen och sprängmedel är verktyg i kriminella konflikter.

 

Målet för den särskilda händelsen, som löper tills vidare, är att:

Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.

Reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.

Öka beslagen av vapen och sprängämnen.

Öka tryggheten hos allmänheten.

 

Källa: Polisen.

Filmen visar förödelsen efter explosionen:

Bilderna inifrån sprängda trapphuset på Östermalm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.