Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW Perssons teori: Palmes mördare är död

Åklagaren Krister Petersson tror sig veta vem som mördade Olof Palme.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: BJÖRN ELGSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROLF HAMILTON / TT NYHETSBYRÅN

Beslut om åtal eller nedläggning i Palmeutredningen ska komma innan sommaren, enligt åklagaren Krister Petersson.

Kriminologen Leif GW Persson tror att Olof Palmes mördare är död.

– Det är inte ett avskrivningsbeslut som man fattar chansmässigt, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson har varit djupt intresserad av mordet på statsminister Olof Palme sedan dag ett. Nu säger åklagare Krister Petersson, som leder mordutredningen, att han planerar att fatta ett åtalsbeslut i fallet innan sommaren. Antingen att en misstänkt gärningsman åtalas – eller att utredningen läggs ner efter 34 år.

– Det kan ju vara så att vi har kommit så långt som man kan begära av oss, och ytterligare utredning kommer inte att ge något. Det är ju en möjlighet, men jag vill inte föregripa vad vi kommer att presentera under det här första halvåret, säger Petersson till SVT:s ”Veckans brott”.

Det gör att Leif GW Persson tror att de har hittat en gärningsman – och att personen är död.

– Den där formuleringen är intressant. Jag skulle nog gissa att den, om det är som jag tror, kommer läggas ner, säger GW om förundersökningen.

Palmeutredningen har kommit närmre en lösning. Åklagaren Krister Petersson säger i SVT:s ”Veckans brott”: ”Kommer antingen väcka åtal eller lägga ned förundersökningen i år”.

Leif GW: Inget chansmässigt beslut

Uppgifterna kring den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, är det senaste stora spåret i utredningen. Det avslöjades i magasinet Filter våren 2018.

Leif GW Persson vill dock inte säga vem han tror att mördaren är. På frågan om Skandiamannen svarar polisprofessorn:

– Jag kan inte ens kommentera det, men såvitt jag ser det … här räcker ju inte med Peterssons övertygelse, så att säga. Utan det ska till något mer. Att få det trovärdigt. Men vad det är kan jag inte gå in på.

Men du tror att utredningen läggs ner med en presenterad gärningsman?

– Det måste man nog i rimlighetens namn göra. Ska man ha ett nedläggningsbeslut i en sådan här utredning, då ska man ha något i stil med ”misstänkt avliden”. Och man ska nog ha väldigt starka skäl för att lägga ner utredningen. Det är inte ett avskrivningsbeslut som man fattar chansmässigt, utan det har nog föregått av långa överväganden.

”Jag blir våldsamt uppiggad”

Att någon skulle åtalas för mordet tror GW inte alls.

– Det bedömer jag som osannolikt, inte minst med tanke på formuleringen. Petersson har jag alltid uppfattat som en omdömesgill karl.

Leif GW Persson tar upp Hans Holmér, den förste spaningsledaren i Palmeutredningen.

– Hans Holmér, på sin tid, gjorde ständigt sådana där utfästelser. Men Petersson har inte den läggningen, utan han är nog noga med vad han säger. Han har alltid sagt till mig att tror att han kommer klara upp det här.

– Det är jävligt spännande, måste jag säga. Höggradigt spännande. Jag blir våldsamt uppiggad när jag hör sådant här, det är bara hoppas att det stämmer. Annars har väl Petersson en del att förklara.

Nytt åtal kommer att väckas för Palmemordet:

Nytt åtal kommer att väckas för Palmemordet, Expressens mångåriga reporter Brännström är inte förvånad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.