Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW om fallet i Kiruna: Det borde de ha räknat med

Se Leif GW Persson berätta om fallet i Kiruna.
Leif GW Persson är nu inne på sin fjärde säsong av Brottsjournalen i TV4.Foto: OLLE SPORRONG
38-åringen dömdes för grovt vållande till annans död, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden.Foto: Polisen
29-åringen som dömdes till fängelse i sju år.
Här, i skogen i Parakka, hittades 29-åringen död.Foto: Polisen
Händelsen har kallats för myrmordet i Kiruna, men ingen dömdes för mord.Foto: Polisen
Jenny Strömstedt och Leif GW Persson är tillbaka i Brottsjournalen.Foto: TV4
Leif GW Persson.Foto: TV4
1 / 8

Det har kallats för myrmordet i Kiruna – men ingen av de tre åtalade männen dömdes för mord i tingsrätten.

Det tror Leif GW Persson kan ändras i hovrätten.

– De borde ha räknat med att gör man så här med en människa så kommer han att dö, säger professorn i TV4:s Brottsjournalen.

Händelsen skapade uppmärksamhet förra sommaren.

I slutet av juli försvann en 29-årig Kirunabo – för att sen hittas nedgrävd och bränd i en myr i skogen utanför byn Parakka, drygt nio mil sydost om Kiruna.

Tre män, bekanta till 29-åringen, häktades. Först för människorov, sen för mord. Förra veckan föll domen:

Alla tre friades för mord.

Dömda – med friade för mord i Kiruna

De dömdes i stället för vållande till annans död, grovt brott, och för synnerligen grov misshandel. En 29-åring fick sju år i fängelse, medan en 37-åring och en 38-åring – som även dömdes för brott mot griftefriden – fick fängelse i åtta år.

I 2020 års säsongsstart av Brottsjournalen diskuterar programledaren Jenny Strömstedt och kriminologiprofessorn Leif GW Persson domen.

– Det här är kriminologiskt intressant för det här är den typiska motsvarigheten till utifrån inkommande gärningsmän som skjuter varandra i förorterna, säger Leif GW Persson i programmet och fortsätter:

– Det här är den svenska varianten. Offer och gärningsmän är svenska, de har inget fläckfritt förflutet, de har lite blandad brottslighet bakåt i tiden, känner varandra sen länge och bor på en liten ort där alla vet vilka de är.

– Nu har de kommit ihop sig av mycket oklara orsaker av historisk karaktär, och bestämmer sig för att han (29-åringen) ska få lära sig en läxa. Det slutar med att han dör.

Leif GW Persson: Två juridiska problem

Enligt åklagaren Anna Bergström lurade de tre gärningsmännen 29-åringen till en lägenhet, där de stoppade in föremål i hans mun, tejpade för hans mun eller hals, satte sig på honom och slutligen ströp honom till döds.

Därefter körde de ut honom i skogen, grävde ner honom och tände på.

De två äldre männen har erkänt brott mot griftefriden, men alla tre har nekat till mord. De menar att det var en misshandel som spårade ur – och har skyllt på varandra.

– Det finns två juridiska problem i sammanhanget. Det ena är att det är tre gärningsmän och det gäller att ta reda på vem som gjort vad. Och som alltid pekar de finger på varandra, säger Leif GW Persson i Brottsjournalen.

Han fortsätter:

– Den andra stötestenen är uppsåtet. De säger att de bara skulle ge honom smörj och att det här var en olycklig och för dem oväntad konsekvens.

Tror hovrätten kan ändra domen

I sådana fall kan åklagaren trycka på så kallat likgiltighetsuppsåt: att gärningsmannen är likgiltig inför vad handlingen kan leda till.

– Jag tycker att tingsrätten har tagit lite lätt på likgiltighetsuppsåtet, säger Leif GW Persson i TV4.

– De (tilltalade) borde ha räknat ut att gör man så här med en människa så kommer han att dö. Man kan inte utesluta att hovrätten intar en mer formell hållning och då blir det 18 års fängelse i stället för åtta respektive sju år.

Åklagaren Anna Bergström har ännu inte uttalat sig om ifall hon tänker överklaga eller inte.

Brottsjournalen sänds i TV4 Play och på TV4 tisdagar klockan 21.00.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.