Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-landslagsspelare häktad för kidnappning av känd artist

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult medverkade i Expressen TV i maj i år, där han berättade om kidnappningen av artisten.
Arkivbild.Foto: HENRIK JANSSON
Den tidigare fotbollsspelaren.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I våras blev den kände artisten utsatt för en brutal kidnappning där han rånades och förnedrades.

Nu har polisen gripit flera personer med ledande roller i ett av Stockholms mest våldsamma kriminella gäng – en av dem med meriter från ungdomslandslaget i fotboll.

Förutom kidnappningen misstänks ligan bland annat för förberedelse till mord, en sprängning och grovt narkotikabrott.

Det var i början av maj som kidnappningshistorien började cirkulera på sociala medier. Flera bilder som till synes visade hur den framgångsrike artisten blev misshandlad och rånad fick stor spridning.

Artisten själv ville enligt uppgifter inte medverka i utredningen – men lämnade kort efter att bilderna fått spridning en hälsning till sina fans om att alla kan råka ut för att bli kidnappade och misshandlade.

Polisen tog bilderna på allvar och inledde en förundersökning om misstänkt människorov och grovt rån.

Rånades på Rolex och smycken

Enligt uppgifter till Expressen fick polisen höra talas om att artisten förts bort av ett 15-tal maskerade män som hotat honom med pistol, rispat honom med kniv i ansiktet och på överkroppen samt rånat honom på bland annat en Rolexklocka och smycken.

Den misstänkta kidnappningen skedde natten till den 15 april. Efteråt ska gärningsmännen ha försökt utpressa artisten på miljonbelopp under några veckors tid – med hot om att bilderna från rånet skulle läckas på nätet om han inte betalade.

Nu har utredningen lett polisen till en av Stockholms mest våldsamma grupperingar – det kriminella Vårbynätverket.

Tidigare i veckan greps sju män misstänkta för en lång rad grova brott. Sex av dem sitter nu häktade, med en häktningsförhandling kvar att hållas. Fyra av männen misstänks för delaktighet i kidnappningen, som rubriceras som människorov, rån och grov utpressning.

Misstänks för mordplaner

De häktade männen tillhör ledarskiktet inom Vårbynätverket, enligt uppgifter till Expressen. Bland de gripna finns även en 23-årig man med meriter från fotbollslandslaget på ungdomsnivå.

Frikopplat från kidnappningsärendet mot artisten misstänks ligan bland annat för stämpling och förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott.

Veckans gripanden kunde ske mot bakgrund av att polisen haft möjlighet att övervaka trafiken i den krypterade mobiltjänsten EncroChat, rapporterar DN.

EncroChat hackades av franska myndigheter som sedan delat med sig av materialet till polismyndigheter i flera länder i Europa, däribland Sverige. Det är ur detta enorma material som polisen nu anser sig ha funnit bevis mot Vårbynätverket.

Vårbynätverket har de senaste månaderna varit föremål för omfattande polisinsatser och kopplas till flera skjutningar och mord.

 

Lisah Silfwer sammanfattar den senaste tidens politiska utspel om gängkriminalitet.
Psykologen och chefen för Kriminalvårdens behandlingsverksamhet, Martin Lardén har släppt boken om hur man kan byta kriminellas destruktiva liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.