Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Mördargängen etablerar sig ute i landet

Ett av fallen i veckans ”Krimrummet”: 25-årig kvinna sköts till döds i Luleå
Här brinner en av flyktbilarna efter mordet i Notviken i Luleå i juli 2021.
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Stockholm har blivit för trångt för de kriminella gängen.

Flera av dem vill expandera – och försöker etablera sig i kommuner i norra Sverige.

Målet är att kontrollera den lokala narkotikahandeln, menar Stockholmspolisens underrättelsechef Anna Rise.

– De ser det som ett sätt att expandera och tjäna pengar utan att behöva lägga så mycket energi på att bråka, säger hon i Expressens podd Krimrummet.

https://embed.radioplay.io/?id=103452&country_iso=se

I höstas släppte polisen en gängrapport där man identifierat 1 500 personer i 52 olika kriminella nätverk bara i Stockholm.

Många av nätverken trängs på liten yta. Inom polisen ser man nu en trend där några av de mest våldsamma kriminella nätverken från huvudstaden söker sig till andra städer runtom i landet, i ett försök att expandera.

– Vi ser en förflyttning upp mot Norrland. Det handlar om narkotikamarknader, säger Anna Rise, underrättelsechef på Stockholmspolisen i Expressens podd Krimrummet.


Krimrummet är Expressen nya podd med kriminalreporter Kim Malmgren. Han har bevakat den framväxande gängkriminaliteten under flera år och i podden pratar han med gäster som ger olika perspektiv på aktuella brottsfall och fenomen.

Hon fortsätter:

– Vi har väldigt många nätverksindivider i Stockholm och en tuff fajt om marknaden. De ser det som ett sätt att expandera och tjäna pengar – i stället för att lägga så mycket energi på att bråka tar man andra delar av Sverige i stället.


Anna Rise är chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm.
Foto: Polisen / Polisen

De stockholmsgäng som nu söker sig ut i landet har i regel mycket högre våldskapital än de lokala kriminella nätverk som redan finns – och betydligt lägre trösklar för att utföra grova våldsdåd, menar Rise.

Våldsam etablering

Det senaste året finns uppgifter om att grupperingar från Stockholm etablerat sig i bland annat Borlänge, Gävle och Luleå.

I Luleå har etableringen varit våldsam. I somras sköts en 25-årig kvinna till döds. Åklagaren har beskrivit mordet som ”bestialiskt, en ren avrättning”. Enligt utredningen blev kvinnan skjuten med flera skott i ansiktet på kort avstånd.

En 20-årig man med kopplingar till nätverket Shottaz är åtalad för mordet på en 25-årig kvinna i Luleå förra året. Polisens kartläggning visar hur han rest mellan Rinkeby och Luleå, enligt uppgiftslämnare för att transportera droger till lokala langare.
Foto: Polisen
Den 25-åriga kvinnan sköts med runt nio skott på nära håll. Flera personer befann sig på badplatsen Notviken i Luleå och ett vittne har beskrivit händelseförloppet i detalj.
Foto: SVEN LINDWALL
Vapnet som användes vid mordet i Notviken dumpades vid en gångbro i närheten av mordplatsen.
Foto: Polisen
Här stoppades en nu mordmisstänkte 20-åringen av polisen i en trafikontroll i Boden.
Foto: Polisen

Nyligen åtalades en 20-årig man för att ha utfört mordet. Han är hemmahörande i Stockholm och är knuten till sfären runt det kriminella nätverket ”Shottaz”. De senaste åren har personer med koppling till gänget utretts för misstankar kopplade till en rad olika mord

Lokala allianser mellan grupper

Enligt polisen vill Stockholmsgängen expandera på platser där de kan alliera sig med lokala kriminella, som de sedan kan sälja till exempel narkotika och vapen till.

I fallet med Shottaz-mannen i Luleå visar utredningen att han gjorde täta resor mellan Stockholm och Norrbotten månaderna innan mordet. I förhör har flera personer berättat att han ansvarade för att transportera narkotika från huvudstaden till lokala langare.

– Vi ser mycket samverkan mellan nätverk i regionen, mellan regioner, nationellt och även internationellt. Insyn i krypterade chattar visar väldigt tydligt hur mycket man samarbetar. Mer än vi tidigare förstått, säger Anna Rise.

LÄS MER:

Polisen har vänt trenden – gängen bakom lås och bom 

Måltavlan bröt isoleringen för födelsedag – sköts ihjäl 

Dödspatrullens mördare har anlänt till Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.