Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Människohandel med kvinnor och barn från Ukraina

Hundratals flyktingar från Ukraina anländer till färjeterminalen i Nynäshamn. Personerna på bilden har ingen känd koppling till polisens larm.
Foto: Åke Ericson

NYNÄSHAMN. Polisen befarar att en del av de ukrainska kvinnor och barn som nu flyr till Sverige från krigets Ukraina faller offer för sextrafficking.

Efter flera larm inleds nu en storskalig insats som man kallar ”Accepto”.

– Det här handlar om alltifrån fula gubbar som tar med sig kvinnor hem och tar betalt in natura, till ren människohandel där kvinnor säljs för sexuella ändamål, säger insatsledare Daniel Löfgren.

I ankomsthallen på färjeterminalen i Nynäshamn fylls borden med förnödenheter. Mat och dryck, hygienartiklar, gosedjur, godis och barnvagnar.

Omkring 300 flyktingar från krigets Ukraina väntas vara ombord på dagens färja från Gdansk.

På plats i terminalen finns ett tiotal volontärer och en handfull tolkar. Här finns även tjänstemän från polisen, Migrationsverket, kommunen och Tullverket.

När flyktingarna börjar strömma in i salen är mönstret tydligt. De allra flesta – nästan alla – är kvinnor eller barn.

Vissa har familj och vänner som hämtar upp dem. Andra dirigeras till en buss som ska föra dem till Migrationsverkets lokaler. En tredje kategori plockas upp av främlingar som är villiga att bjuda in flyktingar i sitt hem.

– Förra veckan blev många flyktingar upplockade. Men de flesta som kommer nu har ingen som hämtar upp dem, säger Ivannia Liljebäck Hult, som leder volontärarbetet för dagen.

Ivannia Liljebäck Hult och Åse Hermansson är två av volontärerna vid färjeterminalen i Nynäshamn.
Foto: Åke Ericson
Mat, dryck, godis och hygienartiklar är några av de saker som flyktingarna erbjuds när de anländer.
Foto: Åke Ericson

Sedan några dagar tillbaka håller polisen nära uppsyn över allt som sker. Förutom personal som följer övervakningskamerorna finns uniformerad och civilklädd personal på plats.

Det är en del av insats ”Accepto”, som Stockholmspolisen nu startat efter att man fått oroväckande rapporter om människohandel kopplat till flyktingmottagandet. Mer specifikt handlar det om sexhandel.

– Vi har fått information från flera håll. Det finns en väldigt stor oro för att kvinnorna som kommer ska utnyttjas och säljas inom sexindustrin, säger Daniel Löfgren.

Informationen som nått polisen – som man nu försöker skaffa sig ökad kunskap om – rör flera olika typer av utnyttjande. Polisinsatsen är bredare än bara färjeläget. Polisen kommer även att ”skanna av” bland annat Migrationsverkets verksamheter samt flyktingboenden.

– Det här handlar om alltifrån fula gubbar som tar med sig kvinnor hem och tar betalt in natura, till ren människohandel där kvinnor säljs för sexuella ändamål. I nuläget vet vi inte säkert vad som stämmer, men vi har en ganska stor resurs som arbetar aktivt med det här nu i Stockholm.

Flera volontärer som Expressen talar med beskriver att de sett ”skumma” personer erbjuda flyktingar hjälp från färjeterminalen.

Första stegen på svensk mark. Omkring 300 flyktingar från Ukraina tros ha varit på färjan från Polen.
Foto: Åke Ericson
Nynäshamn är en av de stora inkörsportarna vid den ukrainska flyktingvågen. En färja om dagen går från Gdansk till färjeterminalen.
Foto: Åke Ericson
Foto: Åke Ericson

Daniel Löfgren på polisen menar att kriget i Ukraina innebär en förhöjd risk för de som nu anländer.

– Det här är människor i livskris. Vi att man har lättare att hamna i den här typen av situationer då, säger han.

Det senaste året har polisen sett en ökning vad gäller ukrainska kvinnor som lever i prostitution i Sverige. Nyligen dömdes en man från Moldavien till fängelse för grovt koppleri för att ha organiserat bordeller där män köpte sex av ukrainska kvinnor.

Redan nu ser polisen en effekt av kriget i Ukraina.

– Vi kan se att det börjar bli fler ukrainska kvinnor på sexsidorna där annonserna ligger, säger Daniel Löfgren.

Tidigare på torsdagen kunde Expressen avslöja att två amerikanska militärer gripits för sexköp i Stockholm. Männen tjänstgör på militärfartyget USS Forrest Sherman som just nu ligger i hamn i huvudstaden. De två kvinnorna de köpte sex av var ukrainska. I annonser på nätet beskrivs en av kvinnorna som nyanländ till Sverige, enligt uppgifter, medan den andras profil skapades före krigsutbrottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.