Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Han vill våldta – efter mordet på Nella

Johan Fallqvist är dömt för mordet på Nella Olander. En 14-årig pojke våldtog Nella på order från Fallqvist. Hör 14-åringens mamma om fallet, i en intervju från oktober 2019.
Johan Fallqvist.
Foto: POLISEN
Nella Olander.
Foto: PRIVAT

Efter sexualmordet på småbarnsmamman Nella:

Nu vill Johan Fallqvist våldta i fängelset. 

Mördaren har sett ställen ”där man kan dra in kvinnor”, enligt Kriminalvården. För att skydda kvinnliga anställda hålls den livstidsdömde mördaren isolerad.

Tillsammans med sin 14-årige kumpan var Johan Fallqvist, 28, ute och letade efter kvinnor i Fagersta en julinatt 2018. Småbarnsmamman Nella Olander blev deras offer. På Fallqvists order våldtog pojken Nella, innan Fallqvist själv tog hennes liv med en kniv.

I mars förra året dömdes han till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt.

– Jag bara gråter av lättnad just nu, sa Nellas mamma Camilla, som hade fruktat att dotterns mördare skulle slippa livstid.

Johan Fallqvist skickades till Norrtäljeanstalten, som är ett av Sveriges sju toppsäkra fängelser.

Besatt av ”mörka tankar”

I ett bekännelsebrev som ingår i mordutredningen har Johan Fallqvist själv berättat om sina tankebanor och att han letade en ensam, ”ung snygg tjej” – och inne i fängelset har Kriminalvården slagit larm om att Fallqvists mörka tankar eskalerat.

Nella Olander, 28.
Foto: Privat
Gångtunneln där Nella mördades.
Foto: POLISEN

1 november skrev Kriminalvården att mördaren ”under en längre tid uppvisat ett förändrat beteende” och att han ”själv förklarat att han har många mörka tankar samt våldstankar”. Tankar som ”upptar det mesta av hans tid” och bland annat riktas mot andra fångar.

”Fallqvist får frågan om personal kan komma att uppmärksamma när hans våldstankar övergår till handlande, svarar Fallqvist att ingen kan se det komma.”

Några veckor senare varnades han för att ha mordhotat en medfånge.

Ställen att ”dra in” kvinnor

Och nu isoleras Johan Fallqvist – efter larm om att han vill våldta. I ett beslut som fattades den 3 januari står:

”Det har kommit till personalens kännedom att Fallqvist i samtal berättat att han sett flera ställen på avdelningen där man kan 'dra in oss kvinnor och göra det dom pratar om'. Det har också kommit till personalens kännedom att 'det dom pratar om' innebär att våldta kvinnlig personal.”

Kriminalvården tar uppgifterna på största allvar och isolerar Johan Fallqvist.

”Utifrån Fallqvists riskbedömning och aktuell brottslighet bedöms Fallqvists uttalande som så pass allvarligt att det finns risk för annans säkerhet till liv eller hälsa varför det är nödvändigt att placera Fallqvist i avskildhet”, står att läsa.

”Rapport om misstänkt misskötsamhet samt daganteckningar är upprättade i ärendet.”


LÄS OCKSÅ: Nellas mamma Camilla berättar: ”Gör fruktansvärt ont”

LÄS OCKSÅ: Mamman till Fallqvists 14-årige kumpan: ”Älskar min son men hatar honom också” (Premium)

Nellas mamma Camilla om sorgen: ”Gör fruktansvärt ont”.

Se intervjun med Nella Olanders mamma Camilla, från februari 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.