Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet från Säpo: Fler barn radikaliseras – och kan utföra terror

Skolministern: Så förberedda är svenska skolor för våldsdåd
En 15-åring har dömts för skolattacken i Eslöv den 19 augusti 2021.
En 18-årig elev sitter häktad för morden på två lärare i Malmö den 21 mars.
En 16-åring misstänks för attacken på NTI-gymnasiet i Kristianstad den 10 januari 2022.
Foto: JENS CHRISTIAN
På Youtube gjorde 16-åringen egna filmer som han la upp.

På sju månader har tre skoldåd skett i Skåne – och attackerna har flera gemensamma nämnare:

De utpekade gärningsmännen i Eslöv och Kristianstad umgicks på nätet och delade ett intresse för nazism och våld.

18-åringen som erkänt att han utförde måndagens dåd i Malmö hade en stor fascination för krig och det militära.

Nu varnar Säpo för att allt fler barn radikaliseras på nätet:

”Säkerhetspolisen ser i informationsflödet fler unga tonåringar som uttrycker att de mår dåligt, refererar till terrorister och olika typer av attentat och uttrycker sin vilja att ”göra något”

Sverige – och i synnerhet Skåne – har skakats av flera skoldåd det senaste dryga halvåret.

I augusti knivhögg en 15-åring en lärare på en högstadieskola i Eslöv. Utredningen har visat att han hade planer på att utföra ett dåd med ett stort antal dödsoffer.

I januari skedde ett nytt dåd på en gymnasieskola i Kristianstad när en 16-årig pojke knivhöggs och en lärare skadades lindrigt. En 16-åring, som nu sitter häktad, har erkänt att han utförde dådet.

I måndags mördades två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö. En 18-årig elev sitter häktad, och har erkänt brottet.

Säpo: Fler barn radikaliseras

Nu varnar Säpo för att man ser ett ökat antal barn som radikaliseras på nätet. Det framgår när myndigheten presenterar sin årsbok på torsdagen. I den står:

”Säkerhetspolisen ser i informationsflödet fler unga tonåringar som uttrycker att de mår dåligt, refererar till terrorister och olika typer av attentat och uttrycker sin vilja att ”göra något.

De senaste årens utveckling visar att antalet minderåriga i Sverige som både har avsikt och förmåga att delta i högerextremistiskt terrorrelaterad brottslighet förefaller öka. Utvecklingen drivs på av radikaliseringen på digitala plattformar.”

Säkerhetspolischef Charlotte von Essen säger:

– Digitala plattformar underlättar för minderåriga att delta i våldsbejakande extremism. Allt fler unga attraheras av framför allt den nätbaserade högerextremismen. Säkerhetspolisen bedömer att antalet minderåriga som både har avsikt och förmåga att delta i terrorrelaterad brottslighet ökar.

Säpos chef för kontraterrorism Fredrik Hallström menar att man har sett en stor förändring den senaste tiden.

– Vi ser i vårt flöde ganska många unga och minderåriga individer som har exponerats eller konsumerat den här propagandan, företrädesvis den våldsbejakande högerextrema miljön. Det är en mycket bekymmersam utveckling, säger han och fortsätter:

– Vi måste framför allt se på begreppet ”ensamagerande” på ett annat sätt. Det är lätt att se någon som en ensam galning, men det finns ett enormt brett stöd. Kanske inte in real life men i det digitala flödet finns ett stort antal människor som hejar på, groomar och förmår andra att utföra dåd eller sprida vidare propaganda.

Gärningsmännens intresse: Nazism

De utpekade gärningsmännen vid dåden i Eslöv och Kristianstad kände varandra. De umgicks framför allt på nätet och delade där ett intresse för våld och nazism. Tillsammans tog de del av filmer från verkliga terrordåd och skämtade om dem. Särskild fascination har pojkarna visat för moskéattacken i Christchurch på Nya Zeeland 2019, där 50 personer mördades av en ensam terrorist.

18-åringen som sitter häktad misstänkt för måndagens dåd i Malmö har enligt uppgifter en stor fascination för krig och allting som är militärt, särskilt andra världskriget.

Enligt uppgifter såg han fram emot att göra lumpen – men när han nyligen mönstrade slutade det med att han inte blev antagen för att göra militärtjänst.


https://embed.radioplay.io?id=114955&country_iso=se

18-åringens advokat: ”Han har väldig ångest”

Under måndagen dödade en 18-åring två kvinnor på Malmö Latinskola.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.