Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L-kravet: Straffa advokater hårdare

Står i nära kontakt med ett av Sveriges mest kriminella gäng.
Johan Pehrson (L).
Foto: Riksdagen
Liberalernas riksdagsledamot Johan Pehrson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Flera rapporter om advokater som misskött sitt uppdrag har orsakat debatt den senaste tiden.

Nu kräver riksdagsmannen Johan Pehrsson (L) att reglerna kring misskötsamhet skärps.

Han vill att straffavgifterna mångdubblas och att advokater som utreds ska kunna bli fråntagna sin titel.

På onsdagen kunde Expressen avslöja att två åklagare vid Södertörns åklagarkammare anmält två advokater till JK och Advokatsamfundet, efter misstankar om att juristerna läckt information ur pågående utredningar till det kriminella Vårbynätverket.

Beskedet kommer efter en period de senaste månaderna där flera advokater pekats ut för att ha misskött sina uppdrag i olika sammanhang.

Nu vill Liberalerna och partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrsson se en skärpning av regelverket kring misskötsamma advokater.

Förslag på skärpning handlar dels om att mångdubbla straffavgifterna som Advokatsamfundet kan utfärda till enskilda advokater, men även en en möjlighet att interimistiskt dra in licensen för någon som utreds.

Kräver skärpta regler

Tidigare i veckan sa Johan Pehrsson till Dagens juridik:

– I dag kan samfundet endast döma ut straffavgifter på belopp mellan 1 000 och 50 000 kronor, vilket är alldeles för lågt 2021. För att få avsedd effekt borde maxnivån kanske vara det tiodubbla och kopplat till prisbasbeloppet.

Efter dagens besked om de två advokaterna upprepar riksdagsmannen sitt krav på skärpta regler.

– Framför allt är det viktigt att Advokatsamfundet agerar på detta. De har en polisroll som ska hålla rent. Det är många som gör ett jättebra jobb men i det här avseendet måste man vässa sig framöver är min uppfattning, säger han.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander skriver i mejl till Expressen:

”Jag kan bekräfta att det har inkommit en anmälan. Utöver det kan jag i dagsläget inte kommentera ett pågående ärende och därför inte lämna ytterligare information.”

Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.