Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnan förlorade tvist – bara dagar före dådet

Mannen ska ha känt sig hotad av kvinnan i flera år.
Polisens tekniker på platsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den anhållna kvinnan och den kände advokaten ligger i en rättslig tvist med varandra.
Foto: Privat
I flera år har kvinnan och den skjutne advokaten legat i rättslig tvist med varandra.
Foto: Fredrik Sjöshult

Den anhållna kvinnan och advokaten Henrik Olsson Lilja ligger i en rättslig tvist med varandra.

Bara tre dagar innan Olsson Lilja sköts kom ett beslut som gjorde att kvinnan förlorade tvisten.

På fredagsmorgonen sköts advokaten Henrik Olsson Lilja ner med flera skott vid en bostad på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i centrala Stockholm. Advokaten träffades i både kroppen och huvudet, enligt Expressens uppgifter.

Trots att Olsson Lilja sköts med flera skott lyckades han själv larma polisen och lämna uppgifter om vem som kunde ligga bakom attacken.

Advokaten sa att en kvinna, som tidigare jobbat som domare, kunde ha ”lejt” en torped för att skjuta honom, enligt Expressens uppgifter.

Kort därpå greps den utpekade kvinnan på brottsplatsen. Senare anhölls hon, misstänkt för anstiftan till försök till mord.

Nu kan Expressen berätta att kvinnan och den skjutne advokaten ligger i en rättslig tvist med varandra.

Besked tre dagar innan skotten

Tvisten har pågått under flera års tid, men den 3 september – bara tre dagar innan skotten på Kungsholmen – kom ett beslut som gjorde att kvinnan förlorade tvisten, framgår i papper från domstolen.

I rättsdokument framgår att kvinnan kallar tvisten för ”ytterst komplicerad och akut”, och att hon påstår att advokaten ljugit för att förhala processen. Och på tisdagen stod det alltså klart att kvinnan förlorade tvisten. 

Kvinnan har tidigare meddelats kontaktförbud mot Henrik Olsson Lilja. Därutöver har advokaten under en längre tid uppgett att han har en hotbild mot sig.

Polisen uppger att det inte finns någon ”känd koppling” mellan skjutningen och andra ”nyligen inträffade våldsbrott”. Polisen tror inte heller att skotten hade med Henrik Olsson Liljas yrkesutövning som advokat att göra. I stället bedöms händelsen som en ”isolerad händelse”.

Uppgifter: Polisen söker svart SUV

Den anhållna kvinnan är tidigare dömd för våldsbrott, bland annat för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. Nu misstänks hon alltså för att ha anstiftat försök till mord på advokaten.

Någon skytt har inte gripits. Enligt uppgifter till Expressen söker polisen efter en svart SUV som ska ha setts lämna brottsplatsen i hög hastighet.

Ett vittne har berättat att Henrik Olsson Lilja och en man stod och brottades i trappen på Norr Mälarstrand alldeles innan skjutningen.

Nina Svanberg: ”En väldigt komplicerad process”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.