Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna sköts i rapvideo: ”De viftade med vapen”

En av de åtalade.Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.Foto: POLISEN
En av de åtalade.Foto: POLISEN

Framför kvinnans kamera viftade de två männen med pistoler:

De tryckte på avtryckarna och gjorde mantelrörelser – och laddade vapnen.

Plötsligt gick ett skott av under rapvideoinspelningen och kvinnan träffades.

Nu åtalas männen.

Kvinnan var en del av teamet som höll på att spela in en video för en rappares räkning på Ingarö i december 2019. Rapparen i fråga har miljontals spelningar på Spotify.

I polisens utredning syns bilder från videoinspelningen: Hur rapparen står i en trappa, rör sig och mimar till sin musik.

Inledningsvis beskrivs det som en helt vanlig musikvideo:

”Kameran rör sig fram, tillbaka och i sidled. Senare i klippet fylls trappan med rök.”

Men vid inspelningstillfället förekom skarpladdade vapen. I en annan scen syns hur rapparen och andra män står i en trång trapp. Där syns också vapen. Det syns också när männen sitter i en soffa. En av dem poserar då med en pistol i varje hand och siktar mot kameran.

”NN har befattat sig med två pistoler, vilka han bland annat har viftat med och riktat mot målsäganden när hon filmade och höll i kameran”, står i åtalet.

”Hämta kulorna”

Männen hanterade två pistoler under videoinspelningen. Båda ”viftade” med vapnen mot en kvinna som filmade videon. Båda männen laddade vapnen under inspelningen och tryckte på avtryckarna och gjorde mantelrörelser, enligt åklagaren. I inspelningarna från platsen hörs hur en person säger:

– Ta ut maget ur 25:an.

– Hämta kulorna.

Och någonstans gick det helt fel. En av männen laddade en pistol som sen togs över av den andra mannen. Sen gick ett skott av.

”När han höll i/hanterade den pistolen avfyrades ett skott. Skottet träffade målsäganden, som då höll i kameran”, står i åtalet.

Kvinnan sköts på nära håll.

Kvinnan sköts på nära håll

Innan skottet gick av filmades hur en person laddade ett magasin med patroner, för att sen försöka föra in det i en pistol. Det fungerar dock inte. Då hörs en röst som säger:

– Den är bakochfram bror.

”Vapenbrottet bör bedömas som grovt eftersom i vart fall ett av vapnen som hanterats har varit skarpladdat, innehavet och befattningen av vapnen har skett på en plats där flera människor har samlats samt har hanterats i ett sammanhang där det förekommit och brukats narkotika samt alkohol och det har funnits en uppenbar risk för att någon skulle komma till skada”, skriver kammaråklagare Lisa dos Santos i gärningsbeskrivningen.

Båda männen åtalas nu för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada. En av dem åtalas också för narkotikabrott då han misstänks ha haft nio gram kokain och ett gram cannabis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.