Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna och barn höggs ihjäl – hennes bror åtalas

Dubbelmordet skedde i Mälarhöjden.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkte mannen.

En kvinna och hennes lille son knivhöggs till döds i Mälarhöjden i början av sommaren.

Nu åtalas hennes bror efter dubbelmordet.

– Det här är en djupt tragisk händelse, säger åklagaren Ingrid Viklund.

Det var i slutet av maj som en kvinna och hennes sexårige son knivmördades i Mälarhöjden i södra Stockholm.

Ett yngre syskon lyckades fly från platsen och kunde peka ut den misstänkte mördaren: Kvinnans bror.

Han kunde senare gripas i en taxi i Solna.

Brodern har suttit häktad för mordet på sin syster och hennes barn sedan dess och nu åtalas han för morden, uppger kammaråklagare Ingrid Viklund.

Han åtalas också för grovt barnfridsbrott eftersom det yngre syskonet blev vittne till våldsdådet.

Mordplatsen
Foto: JESSICA GOW/ TT NYHETSBYRÅN

I polisförhör har mannen nekat till brott men inte närmare kommenterat händelse.

– Det här är en djupt tragisk händelse för de inblandade och åtalet avser flera mycket allvarliga brott. Min bedömning är att bevisläget är mycket gott och bygger på en omfattande och robust utredning av brottet, säger kammaråklagare Ingrid Viklund.

I den kommande rättegången ska bland annat både barnens farmor och mormor vittna.

Mördade barnets farmor mordvittne

Barnens farmor var på plats vid dådet och hon ska vittna om att mannen kom in blodig i huset med en kniv i handen och därefter mördade kvinnan.

Den mördade kvinnans och den misstänktes mamma ska vittna om att han knivhögg henne i halsen för elva år sedan, motivet till mordet och hans ”psykiska mående”.

Mannens motiv till brottet ska ha varit att han fått för sig att hans syster lurat honom ekonomiskt. Det ska flera personer vittna om i rättegången och det har han också själv skrivit i brev till åklagaren under tiden i häkte.

Bland de andra vittnesmålen finns också ett barn som såg mannen tvätta bort blod med en flaska Ramlösa utanför Coop i Mälarhöjden.

Brodern dömd till sluten psykvård två gånger

Mannen har tidigare dömts till sluten psykvård efter våldsbrott.

2007 dömdes han för att ha misshandlat en skolkamrat på Komvux och stalkat en bekant.

2019 fick han på nytt sluten psykvård efter att ha attackerat en polis med en ljusstake. Han hade då också ofredat en man genom att påstå att han var pappa till en dotter i mannens familj.

Han släpptes från slutenvården 2020 och var i kontakt med öppenvården fram till november 2021.

I rättegången kommer också en samordnare inom öppenpsykiatrin vittna om den misstänkte dubbelmördarens vårdkontakter under vintern och våren samt dagarna före dådet.

Den misstänkte dubbelmördaren.

Efter en första rättspsykiatrisk undersökning under tiden som han suttit häktad finns misstankar om att han begått dubbelmordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning och rekommendationen är därför att en stor undersökning görs för att avgöra om han på nytt ska dömas till sluten psykvård – eller fängelse.

I hans bakgrund finns också ett omfattande missbruk av cannabis som eskalerade i samband med att han flyttat till Amsterdam. Det har tidigare konstaterats i rättspsykiatriska undersökningar av mannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.