Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra män får fängelse för filmad gruppvåldtäkt – slipper utvisning till Eritrea

Åtalas för grova våldtäkter mot 40-årig kvinna.
En av de misstänkta ringde in en vän till våldtäkten i en hiss vid tågstationen i Flemingsberg, enligt åtalet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Nära tågstationen i Flemingsberg ligger ett skogsparti dit männen förde kvinnan. Enligt åtalet filmade en av dem våldtäkten där alla fyra deltog.
Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Fyra män som våldtagit en kvinna utomhus i Huddinge i somras döms till fängelse i upp till fem och ett halvt år.

Åklagaren hade yrkat att alla fyra, som är eritreanska medborgare, skulle utvisas efter avtjänat straff. Men Södertörns tingsrätt avslår kravet och låter dem stanna i Sverige. Orsaken är att de riskerar förföljelse i hemlandet.

Det var en natt i slutet av juni som kvinnan fördes ut i ett skogsparti i Flemingsberg söder om Stockholm. Där sparkade en av männen – en man i 35-årsåldern hemmahörande i Sandviken – henne på benen så att hon föll till marken varpå samtliga gärningsmän utsatte henne för olika övergrepp. 

De övriga dömda är hemmahörande i Huddinge, Vallentuna och Motala.  

Åklagaren Axel Frick vid Södertörns åklagarkammare ansåg att brottet var grovt, bland annat för att gärningsmännen var fler än en. Han menade att de ”visat särskild hänsynslöshet eller råhet” genom att filma övergreppet, och för att den berusade kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation.

Kvinnans målsägarbiträde Karin Rajala vill inte uttala sig om hur kvinnan påverkats av händelserna. Enligt åtalet fick hon fysiska skador i form av smärta och blåmärken.

Mannen i 35-årsåldern och en av de andra, också en man i 35-årsåldern, från Huddinge, hade under samma dygn som övergreppet i skogspartiet utsatt kvinnan för en våldtäkt i en hiss på Flemingsbergs station. I det fallet ska en av männen ha ringt efter en av de andra och sedan stått vakt utanför hissen under övergreppet i hissen.

Åklagaren: ”Särskild hänsynslöshet”

Även detta brott klassades av åklagaren som grovt och präglat av ”särskild hänsynslöshet eller råhet”.

Nu döms tre av männen till fängelse i fem år och sex månader för grov våldtäkt och den fjärde till två år och tre månader för våldtäkt.

Åklagaren Axel Frick hade begärt att alla fyra männen skulle utvisas, med förbud att under 15 år återvända till Sverige.

– När det rör ett så pass allvarligt brott ska jag som åklagare yrka på utvisning. Jag har utgått från den praxis som finns och brottets strafflängd och har landat på just tidsintervallet 15 år, sa Frick till Expressen i höstas.

Utvisning avslås

Men Södertörns tingsrätt avslår kravet på utvisning. I domen anser rätten att brotten är så grova att kraven för utvisning visserligen är uppfyllda för de tre som döms för grov våldtäkt, men låter dem ändå stanna i Sverige efter avtjänat straff. 

Orsaken är att de fyra männen hållit sig undan militärtjänstgöring i Eritrea och lämnat landet illegalt. Enligt Migrationsverket riskerar de därmed att utsättas för ”behandling som liknar förföljelse”. Den risken tros bestå och därför föreligger hinder för utvisning enligt utlänningslagen, menar tingsrätten.

Det är oklart om domen kommer att överklagas.


TV: Männen våldtog kvinna på Finlandsfärja

Döms till fem års fängelse

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.