Det var en natt i slutet av juni som kvinnan fördes ut i ett skogsparti i Flemingsberg söder om Stockholm. Där sparkade en av männen – en man i 35-årsåldern hemmahörande i Sandviken – henne på benen så att hon föll till marken varpå samtliga gärningsmän utsatte henne för olika övergrepp.
De övriga dömda är hemmahörande i Huddinge, Vallentuna och Motala.
Åklagaren Axel Frick vid Södertörns åklagarkammare ansåg att brottet var grovt, bland annat för att gärningsmännen var fler än en. Han menade att de ”visat särskild hänsynslöshet eller råhet” genom att filma övergreppet, och för att den berusade kvinnan befann sig i en särskilt utsatt situation.
Kvinnans målsägarbiträde Karin Rajala vill inte uttala sig om hur kvinnan påverkats av händelserna. Enligt åtalet fick hon fysiska skador i form av smärta och blåmärken.
Mannen i 35-årsåldern och en av de andra, också en man i 35-årsåldern, från Huddinge, hade under samma dygn som övergreppet i skogspartiet utsatt kvinnan för en våldtäkt i en hiss på Flemingsbergs station. I det fallet ska en av männen ha ringt efter en av de andra och sedan stått vakt utanför hissen under övergreppet i hissen.
Åklagaren: ”Särskild hänsynslöshet”
Även detta brott klassades av åklagaren som grovt och präglat av ”särskild hänsynslöshet eller råhet”.
Nu döms tre av männen till fängelse i fem år och sex månader för grov våldtäkt och den fjärde till två år och tre månader för våldtäkt.
Åklagaren Axel Frick hade begärt att alla fyra männen skulle utvisas, med förbud att under 15 år återvända till Sverige.
– När det rör ett så pass allvarligt brott ska jag som åklagare yrka på utvisning. Jag har utgått från den praxis som finns och brottets strafflängd och har landat på just tidsintervallet 15 år, sa Frick till Expressen i höstas.
Utvisning avslås
Men Södertörns tingsrätt avslår kravet på utvisning. I domen anser rätten att brotten är så grova att kraven för utvisning visserligen är uppfyllda för de tre som döms för grov våldtäkt, men låter dem ändå stanna i Sverige efter avtjänat straff.
Orsaken är att de fyra männen hållit sig undan militärtjänstgöring i Eritrea och lämnat landet illegalt. Enligt Migrationsverket riskerar de därmed att utsättas för ”behandling som liknar förföljelse”. Den risken tros bestå och därför föreligger hinder för utvisning enligt utlänningslagen, menar tingsrätten.
Det är oklart om domen kommer att överklagas.