Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lena Blomqvist döms för blodigt mord: ”Älskade honom”

Inträffade i stadsdelen Väster i Örebro.
Örebro tingsrätt.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Lena Blomqvist, 51, döms till 14 års fängelse för knivmordet.
Blomqvist har tidigare dömts för brott som skadegörelse och snatteri. Bilden, från en tidigare utredning, visar hur hon pekar finger åt en butiksanställd.Foto: Polisen

Lena Blomqvist, 51, påstår att hon försvarade sig själv när hon högg ihjäl sin partner.

Men nu döms hon till 14 års fängelse för mord.

”Jag älskade honom”, har hon skrivit i ett brev till tingsrätten.

Natten till den 29 november vaknade grannar i lägenhetshuset i stadsdelen Väster i Örebro av skrik.

När polis kom till platsen fann de en svårt skadad man i det blodiga trapphuset. Mannen var knivhuggen och hans liv gick inte att rädda.

Misstankarna riktades mot Lena Blomqvist, 51, som hade en relation med mannen.

Hon greps och häktades misstänkt för mord.

”Jag älskade honom”

Under utredningen och rättegången nekade Lena Blomqvist till brott. Hon medgav att hon bragt honom om livet men menade att det skedde i nödvärn. Vid rättegången berättade hon att hon var ”jätteledsen och tung i sinnet”, över det som hade hänt.

Hon har tidigare skrivit ett brev till Örebro tingsrätt där hon berättade att det fanns våldsinslag i relationen. Samtidigt beskrev Lena Blomqvist de fina stunderna som hon och den mördade mannen hade tillsammans.

”Han och jag hade för det mesta jättefint ihop. Jag älskade honom och han mig. Aldrig har ens tanken på att jag skulle vilja döda honom kommit i mitt huvud hur osams vi än har varit så har jag aldrig tänkte att jag skulle vilja det, ej heller känt så. Det skulle jag inte göra mot någon”

Domstolen: Handlade inte om nödvärn

Men nu döms Lena Blomqvist till 14 års fängelse för mord, och även annan brottslighet – bland annat misshandel och våld mot tjänsteman.

Tingsrätten skriver om mordet att det det är klarlagt att ”kvinnan var på brottsplatsen, att hon haft möjlighet att utföra gärningen och att annan gärningsman kan uteslutas”.

I domen skriver rätten att ”även om det dödliga våld som Lena Blomqvist utsatte NN för var kortvarigt har det utgjort ett led i ett längre och av allt att döma våldsamt gräl”. Rätten skriver vidare att det inte finns något som tyder på att hon planerade mordet. Men rätten betonar att det inte handlade om någon nödvärnssituation och skriver i domen att mannen ”dödades i eller i direkt anslutning sitt hem av en till honom närstående person som han kort tid innan gärningen hade initierat ett ärende om kontaktförbud mot”.

Hon ska betala 50 000 kronor i skadestånd vardera till offrets barn.

Här är några av vår tids mest uppmärksammade mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.