Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna döms för grovt förtal av Soran Ismail

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Soran Ismail.Foto: ADAM WRAFTER
Solna tingsrätt.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

På Facebook anklagade en kvinna komikern Soran Ismail för sexövergrepp under ”ett års tid”. Nu döms hon för grovt förtal till villkorlig dom och dagsböter.

Hon ska också betala 50 000 kronor i skadestånd.

Under Metoohösten 2017 försvann komikern Soran Ismail från rampljuset. Bakgrunden var att tre kvinnor anklagat honom för sexbrott. En förundersökning inleddes men lades senare ned av kammaråklagare Debika Ray Berghog som hänvisade till ”bevisproblem”.

Nyligen gav Soran Ismail sin sida av historian i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Jag var överallt. Sedan hände detta och plötsligt var jag ingenstans. Det är många som förtjänar en förklaring, sa han.

– Jag kan bara tala utifrån mitt eget perspektiv och jag har som sagt aldrig misstänkt att något jag gjort skulle ha varit mot någons vilja.

Soran Ismail: ”Osant räcker inte till”

En av kvinnorna skrev i en Facebookgrupp med ett hundratal medlemmar att ”Soran Ismail utsatt henne för sexuella övergrepp under ett års tid”. Komikern anmälde denna kvinna för grovt förtal och den 11 mars ställdes hon inför rätta.

– Osant räcker inte till. Det är befängt. Jag kunde inte tro det när jag fick höra vem som anmält mig och för vad, sa Soran Ismail i rätten när han skulle beskriva anklagelserna.

Kvinnan nekade under rättegången till brott och säger att syftet med inlägget var att söka stöd.

– Jag kände mig väldigt ensam i processen, sa hon i rättssalen.

– Jag uppfattade det som ett tryggt och säkert forum att söka stöd i.

”Kan gå vidare med sitt liv”

Nu meddelar Solna tingsrätt att kvinnan döms för grovt förtal till villkorlig dom och 50 dagsböter á 50 kronor samt att betala drygt 50 000 kronor i skadestånd.

– Det viktigaste med denna dom är framför allt att min klient får upprättelse och en chans att gå vidare med sitt liv, säger Soran Ismails målsägandebiträde Sebastian de Ciutiis.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att ”kvinnan genom Facebookinlägget har pekat ut mannen som brottslig och att hon därigenom lämnat en uppgift som är förtalsgrundande” vilket man kommit fram till ”inte var försvarligt”.

Eftersom uppgifterna rör ”mycket allvarlig och stigmatiserande brottslighet” och har ”lämnats till en relativt stor grupp människor avseende en mycket känd person” bedöms brottet som grovt.

Expressen har sökt kvinnans advokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.