Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kry-läkaren våldtog barn – misshandlad i häktet av kriminalvårdare

Målsägandebiträdet: ”Har verkligen skadat både barnen och föräldrarna”
Kryläkaren och hans advokat Frida Wallin i samband med rättegången förra hösten.Foto: JONAS EKSTROMER

Den våldtäktsdömde Kry-läkaren misshandlades på Kronobergshäktet förra hösten – av en kriminalvårdare.

Mannen tog strypgrepp på läkaren och tryckte ner honom i sängen.

Nu har han dömts till villkorlig dom och samhällstjänst.

Det var i slutet av 2017 som härvan kring den så kallade Kry-läkaren nystades upp. Mannen – som är 30-årsåldern – frihetsberövades, och en rad sexualbrott mot barn uppdagades.

I maj i år dömdes läkaren för olika former av sexuella övergrepp – bland annat grov våldtäkt mot barn – mot över 50 barn. Han begick övergreppen i samband med läkarundersökningar på vårdcentraler på olika håll i landet, samt via appen Kry.

Straffet blev tio år i fängelse, skadestånd på 3,5 miljoner kronor och utvisning.

Tog strypgrepp på Kry-läkare 

När rättegången var i full gång förra hösten hamnade Kry-läkaren i bråk med en kriminalvårdare på Kronobergshäktet i Stockholm. Det var en dag i november och han befann sig i sitt rum på häktet i samband med en lunchpaus i förhandlingarna. Läkaren har berättat att det hade varit ”känslomässigt laddat” i rätten under morgonen, och att han därför var upprörd när två kriminalvårdare klev in i rummet för att få hans namnteckning på ett dokument.

En diskussion uppstod och läkaren skrek och pekade finger åt en av kriminalvårdarna, en man i 30-årsåldern.

Då tog kriminalvårdaren, enligt en dom i Stockholms tingsrätt, strypgrepp på läkaren och tryckte ner honom i sängen så att han slog i gaveln. Enligt läkaren blev han också slagen i ansiktet – men det anser inte tingsrätten har kunnat bevisas.

Den andra kriminalvårdaren i rummet blev vittne till händelsen. Hon talade efteråt med sin chef om att den ”inte kändes riktigt rätt”.

Döms till böter och samhällstjänst

Den manliga kriminalvårdaren har nu, mot sitt nekande, dömts till villkorlig dom för misshandel. Han måste också genomföra 100 timmar samhällstjänst och betala böter på 10 000 kronor till läkaren.

Tingsrätten skriver i sin dom att läkaren inte skadades allvarligt vid misshandeln men att det är en ”försvårande omständighet” att kriminalvårdaren haft en förtroendeposition gentemot läkaren.

Domen har överklagats av båda parter. Läkaren vill ha mer i skadestånd och kriminalvårdaren vill frikännas. Han menar att han aldrig var i närheten av läkarens hals.

Sexualbrottsdomen mot läkaren har överklagats sen tidigare.