Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kropp hittades nedgrävd i myr – tre män frias för mord

Senaste nytt från Expressen TV
Den 29-årige Kirunabon försvann i slutet av juli. Han hittades sedan död i en myr i Parakka.Foto: Google maps
I stället döms de för vållande till annans död och synnerligen grov misshandel. Foto: Polisen
En av tre dömda män. Foto: Polisen
Här, ute i ödemarken utanför byn Parakka, hittades den mördade 29-årige mannen.Foto: Polisen
Jord, stenar och stockar hade flyttats till platsen där 29-åringen hittades. Polisen hittade också bränt material, bland tyg och grenar.Foto: Polisen

De tre männen misstänktes ha misshandlat en 29-årig Kirunabo till döds och sen dumpat hans kropp i en myr.

Nu har domen fallit:

En 29-åring, en 37-åring och en 38-åring döms alla för grovt vållande till annans död – men frias för mord.

Det har kallats för myrmordet i Kiruna.

Det var i slutet av juli i fjol som en 29-årig man från Kiruna försvann. Polisen misstänkte att han inte hade försvunnit frivilligt och inledde en förundersökning om människorov.

Tre män i 30-40-årsåldern – alla bekanta till 29-åringen – häktades.

Kropp hittad i myr utanför Kiruna

Det dröjde sen 18 dagar innan kvarlevorna efter 29-åringen hittades – då nergrävda i en myr i skogen utanför byn Parakka, drygt nio mil sydost om Kiruna.

De tre männen som inledningsvis häktades misstänkta för människorov åtalades för mord och brott mot griftefriden. Enligt åklagare Anna Bergström lurade de 29-åringen till en lägenhet i Kiruna, där de stoppade in föremål i hans mun, tejpade för hans mun eller hals, satte sig på honom och ströp honom slutligen till döds.

Därefter packade de, enligt åtalet, in den döde i tyg och körde ut honom i skogen där de grävde ner honom, hällde diesel över honom och tände på.

Nekar till mord

Alla tre männen erkänner grov misshandel, och två av dem erkänner också brott mot griftefriden: att de har hanterat 29-åringens kropp efter hans död.

Men de nekar till mord.

Under rättegången har alla tre skyllt dödsorsaken på varandra. Två av männen, en 29-åring och en 38-åring, har enligt NSD antytt att det var den tredje mannen, en 37-åring, som dödade den 29-årige Kirunabon med ett strypgrepp.

Dom i myrmordet

Nu har domen fallit:

Alla de tre männen frias för mord. Men de döms för vållande till annans död, grovt brott, och synnerligen grov misshandel. Två av dem, 37-åringen och 38-åringen, döms också för brott mot griftefriden.

Straffet blir åtta år i fängelse för 38-åringen och 37-åringen, och sju år i fängelse för 29-åringen.

Åklagare Anna Bergström hade yrkat på 18 års fängelse för alla tre. Men tingsrätten anser inte att bevisen räcker till att döma dem för mord, utan menar att det är en misshandel som har spårat ur.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.