Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krogbesöket minuter efter förnedrande dubbelmordet

De misstänkta mördarna köpte läsk efter dådet.
De misstänkta mördarnas krogbesök minuter efter dubbelmordet.Foto: Polisen

Övervakningsbilderna visar hur männen sätter sig ner på krogen i Sätra med var sin läsk.

Bara minuter tidigare har de lurat in två unga män i en närliggande källare där de förnedrat och skjutit dem, enligt åtalet.

När familj och vänner till offren samlades för en minnesstund följande dag fanns de misstänkta mördarna bland besökarna.

Eftermiddagen den 11 april ryckte polis ut till en adress i Sätra i södra Stockholm efter larm om att två livlösa personer hittats i ett källarutrymme i ett lägenhetshus.

Polisen kunde snabbt fastställa det handlade om ett dubbelmord.

Offren: Två unga män – 20 och 18 år gamla – som varit försvunna i drygt ett dygn.

– Före morden har personerna förnedrats genom att gärningsmännen tvingat av dem kläderna. De har därefter blivit mördade under avrättningsliknande former i ett trångt källarutrymme utan möjlighet att fly, säger kammaråklagare Daniel Insulander.

Stämde möte i förrådet

Nu står två män – 27 och 28 år gamla – åtalade. På onsdagen inleds rättegången mot dem.

Ytterligare en gärningsman pekas ut av polisen i utredningen men han står inte åtalad eftersom han själv blev mördad två dagar efter dubbelmordet.

Genom bildmaterial från övervakningskameror i Sätra centrum har polisen lyckats återskapa ett förlopp för eftermiddagen den 10 april då dubbelmordet skedde:

14.05: 20-åringen som senare blir mördad pratar i telefon med den tredje utpekade gärningsmannen. Enligt åklagaren stämmer de möte i Sätra.

De två åtalade männen går genom Sätra centrum. Den tredje utpekade gärningsmannen går strax framför dem utanför bild. Enligt åklagaren är de på väg till det källarförråd där dubbelmordet kort därefter sker.Foto: Polisen

14:39: 27-åringen anländer och möter upp 28-åringen på en restaurang där en av dem tar på sig nabbhandskar. De stannar i några minuter innan de möter upp den tredje utpekade gärningsmannen. Tillsammans lämnar de Sätra centrum i riktning mot källarförrådet.

14.46: 20-åringen och 18-åringen anländer till Sätra centrum och försvinner från platsen i samma riktning som de andra männen.

Källarförrådet i SätraFoto: Polisen

Av utredningen framgår att det aktuella källarutrymmet är ett känt tillhåll för ungdomar inblandade i narkotikahandel. Någon gång mellan 14.46 och 14.59 sker dubbelmordet i förrådet.

– Jag påstår att samtliga inblandade har befunnit sig i en kriminell miljö, säger åklagare Daniel Insulander.

Polisens tekniker har hittat 27-åringens DNA på flera av tomhylsorna i förrådet. Den tredje gärningsmannens DNA finns också på en snusprilla som hittats på golvet.

28-åringen fångas på bild när han gör sig av med en plastkasse med okänt innehåll kort efter dubbelmordet ägde rum.Foto: Polisen
En timme efter att 28-åringen kastat sopsäcken dyker 27-åringen – maskerad – upp vid samma soptunna och gräver bland innehållet.Foto: Polisen

Mordoffrets mobiltelefon flyttades

15.27: Den tredje gärningsmannen har förflyttat sig till sin hemadress i en annan del av Sätra. Den mördade 20-åringens mobiltelefon har gjort samma förflyttning, enligt den tekniska utredningen.

15.47: 27-åringen och 28-åringen återvänder till Sätra centrum och sätter sig på samma restaurang med var sin läsk. Tre minuter senare ansluter den tredje utpekade gärningsmannen och lämnar över en plastpåse med okänt innehåll.

17.07: Drygt två timmar efter 20-åringens död kopplas hans mobiltelefon upp mot en mast på landsbygden mellan Hallunda och Södertälje. Samtidigt gör två av de misstänkta gärningsmännen en bilresa tur och retur till Södertälje.

Misstänkt hämndmord

Dubbelmordet på de två unga männen försatte Sätra i chock. Dagen efter deras kroppar hittats hölls en välbesökt minnesstund på torget i centrum. Förutom sörjande i form av familj och vänner fanns även de tre misstänkta gärningsmännen på plats.

Under natten som följde skedde ett misstänkt hämnddåd. Den tredje utpekade gärningsmannen för dubbelmordet sköts då till döds med automatvapen genom sin lägenhetsdörr. Den utredningen pågår fortfarande. Flera personer har delgetts misstanke under processen men ingen sitter frihetsberövad.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

Två unga män sköts i huvudet i Sätra:

Det var i april som två unga män hittades i ett källarförråd – förnedrade och mördade med kulor i huvudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.