Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krigsfotografens år med gängen i Järva

Begravning för ihjälskjutna 19-åringen Kafi Abdi Ise på Strandkyrkogården i februari.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Magnus Falkehed och Niclas Hammarström har jobbat i Järvaområdet det senaste året.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Niclas Hammarström är fotografen som har jobbat i krigshärdar och besökt drogkartellerna i Latinamerika.

Det senaste året har han arbetat i Järvaområdet och sett insidan av de kriminella gängen.

I veckans avsnitt av Expressens podd Krimrummet berättar han om sina möten med gängen, tystnadskulturen och begravningarna.


Lyssna på veckans avsnitt av Krimrummet i spelaren nedan.

https://embed.podplay.com/krimrummet-1508/valdets-vardag-133992/light?platform=podplay

För ett år sedan bestämde sig Expressens reportageteam Magnus Falkehed och Niclas Hammarström för att försöka bryta igenom tystnadskulturen och ta sig in i de kriminella nätverken som huserar på Järvafältet i Stockholm.

Nyligen resulterade det i en reportageserie i Expressen.

Nu gästar fotograf Niclas Hammarström Krimrummet för att berätta om allt som hände bakom kulisserna under året i Järva.

Ett av de första nedslagen skedde kort efter en dödsskjutning i Hjulsta. En 25-årig man med koppling till det kriminella nätverket FLG hade då mördats, och skulle begravas på Strandkyrkogården i Tyresö.

Hammarström och Falkehed hade fått tillåtelse att närvara från den avlidnes familj, från imamen och från begravningsentreprenören. Men inte från gänget.

Gänget: ”Försvinn härifrån”

– Vi kommer ut dit och precis när begravningen ska börja så kommer grabbarna – gängen. De sa bara ”försvinn härifrån, ni tar inte en bild”, berättar Hammarström i Krimrummet och fortsätter:

– Vi gick med på att inte ta några bilder, men då fick de lova att höra av sig efteråt. Det gick några veckor, sedan hörde de av sig och vi träffades och kunde prata.

Under arbetet har Niclas Hammarström mött många personer i gängmiljön som lider av depression och ångest för vad de har gjort mot andra människor. Han säger att han också mött personer som byter sovplats varje natt och ständigt är på sin vakt för att de har en hotbild mot sig.

– De flesta mår otroligt dåligt. Nästan allihop vi har träffat mår dåligt. De käkar någon form av piller eller tar droger för att må bra och glömma bort, säger han.


Lyssna på tidigare avsnitt av Krimrummet



Krimrummet leds av Expressens reporter Kim Malmgren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.