Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver ny rättegång efter skotten mot Olsson Lilja

Expressens krimkrönikör kommenterade tidigare Billy Rieloff-Aspillagas brottslighet.
Billy Rieloff.Foto: POLISEN
Toppjuristen.Foto: Privat
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var han som attackerade advokat Henrik Olsson Lilja i trapphuset. Men tolv års fängelse för mordförsök vill han slippa.

Nu kräver Billy Rieloff, 55, en ny rättegång.

En fredagsmorgon i september förra året möttes advokat Henrik Olsson Lilja av en beväpnad gärningsman i sin trappuppgång. Efter en våldsam kamp lyckades han avvärja pistolmannen och ta sig ut, med en kula i kroppen, nära hjärtat.

Den ökände rånaren Billy Rieloff dömdes nyligen till tolv års fängelse för dådet. Han erkänner att det var han som sökte upp Henrik Olsson Lilja i trapphuset – men tycker inte att det var något mordförsök.

Toppjurist misstänks

I hovrätten vill Rieloff i stället dömas för grovt olaga hot och misshandel. Han vill ha ett kortare straff och betala mindre skadestånd, framgår i överklagandet som lämnats in av advokat Christer Söderberg.

En kvinna, en tidigare toppjurist som legat i konflikt med Henrik Olsson Lilja, är misstänkt för att ha anstiftat attacken. Hon är dock varken häktad, åtalad eller dömd för den misstanken.

Däremot är hon häktad för stämpling och förberedelse till mord på Henrik Olsson Lilja vid ett annat tillfälle.

Skjutningarna i Sverige ökar trots stora satsningar mot gängvåldet med Operation Rimfrost.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.