Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver hårdare straff för våldtäktsdömd politiker

Kåre Friberg döms till fängelse för våldtäkt
Kåre Friberg, kommunalråd i MotalaFoto: JEPPE GUSTAFSSON / BILDBYRÅN
Rättegången hölls i Linköpings tingsrätt.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Den tidigare M-politikern Kåre Friberg dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. 

Men åklagaren vill se ett hårdare straff.

Ett överklagande har skickats in till domstolen.

Kåre Friberg, moderat kommunalråd i Motala, dömdes den 5 februari mot sitt nekande till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning.

Hans försvarsadvokat Hanna Lindblom meddelade omgående att domen skulle överklagas.

Nu står det klart att även åklagaren Emma Högström överklagar tingsrättens dom – hon vill se ett strängare straff.

Friberg dömdes förvisso för grov kvinnofridskränkning samt en våldtäkt, men han frikändes samtidigt för två andra misstänkta våldtäkter som han stod åtalad för.

Åklagaren yrkade på fem års fängelse.

Sitter kvar på posten

– Jag har gjort bedömningen att det finns skäl att låta hovrätten pröva vissa av gärningarna där den tilltalade frikänts. Därutöver vill jag att hovrätten prövar förutsättningarna för straffskärpning, säger kammaråklagare Emma Högström i ett pressmeddelande.

När Kåre Friberg åtalades meddelade Moderaterna att förtroendet för honom var förbrukat. Han har dock inte avgått från sin post. I stället är han tillfälligt ersatt.

Enligt lagen kan ett kommunalråd tvingas bort om personen döms till minst två års fängelse. För att det ska ske måste domen först vinna laga kraft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.