Från början var de en grupp vänner från Järvaområdet i Stockholm. Men efter en rånkupp mot ett växlingskontor i Täby i juli 2015 – där bytet blev runt två miljoner kronor – förändrades allt.
Ilska över att vissa inte fick del av rånbytet ledde till att en 19-åring man drogs in i ett skogsområde i Bromsten och sköts i ryggen flera gånger. Mannen dog av sina skador.
De flesta av morden är ouppklarade
Och kompisgänget splittrades i två grupperingar – ”Dödspatrullen” och ”Shottaz”.
Flera personer som kopplas till Dödspatrullen, misstänktes för mordet med släpps i brist på bevis.
Bara två dagar efter mordet sköts en 16-åring ihjäl vid en bensinmack vid Brommaplan.
Och i december 2016 sköts två bröder – 24 respektive 25 år gamla – ihjäl på Café Mynta i Rinkeby. Männen uppgavs ha varit anhängare till Shottaz.
Samma månad genomförs ytterligare skjutningar, och två personer dog. Det handlade bland annat om en en 20-årig man som sköts till döds i ett parkeringsgarage, och som ska ha varit anhängare till Dödspatrullen.
Polisen slog ut ledarskiktet
En dryg vecka senare blev en 24-årig man – som ska ha varit anhängare till Shottaz –skjuten till döds i en pizzeria i Rinkeby. Abdirizak Abdimalek Osmanvar vid tiden för dådet bara 16-år gammal. Han dömdes för mordet och straffet blev tre års sluten ungdomsvård. Men i somras blev han fritagen, och är fortfarande på rymmen.
Och i juni förra året sköts två unga män med kopplingar till Shottaz ihjäl utanför Köpenhamn. I dag meddelade en domstol att en av Dödspatruellens ledare – 22-årige Mohamed Ali – och hans fyra kumpaner är skyldiga till dubbelmordet.
Tillsammans med tre andra män har Mohammed Ali pekats ut som ledarskiktet i Dödspatrullen. Två andra av männen greps efter en knarkutredning som visade att de handlat med drygt 20 kilo amfetamin. Och den fjärde mannen greps nyligen i Spanien.
De flesta mord som kopplas till konflikten är dock ouppklarade.