Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kompisgänget splittrades – blev blodigt gängkrig

Fredrik Sjöshult om agerandet från Dödspatrullens ledare
Abdirizak Abdimalek Osman fritogs under en permission i Kungsbacka förra veckan.
Polisen har under åren beslagtagit ett 20-tal vapen som kan kopplas till konflikten mellan Dödspatrullen och Shottaz.
Foto: POLISEN / POLISEN
Flera av skjutningarna fastnade på övervakningskameror.

Under de senaste fem åren har ett tiotal mord kopplats till den blodiga konflikten mellan grupperingarna Dödspatrullen och Shottaz. 

Från början handlade det om ett kompisgäng, som blev dödsfiender efter ett rån mot ett växlingskontor. 

Från början var de en grupp vänner från Järvaområdet i Stockholm. Men efter en rånkupp mot ett växlingskontor i Täby i juli 2015 – där bytet blev runt två miljoner kronor – förändrades allt. 

Ilska över att vissa inte fick del av rånbytet ledde till att en 19-åring man drogs in i ett skogsområde i Bromsten och sköts i ryggen flera gånger. Mannen dog av sina skador.

De flesta av morden är ouppklarade

Och kompisgänget splittrades i två grupperingar – ”Dödspatrullen” och ”Shottaz”.

Flera personer som kopplas till Dödspatrullen, misstänktes för mordet med släpps i brist på bevis. 

Bara två dagar efter mordet sköts en 16-åring ihjäl vid en bensinmack vid Brommaplan. 

Och i december 2016 sköts två bröder – 24 respektive 25 år gamla – ihjäl på Café Mynta i Rinkeby. Männen uppgavs ha varit anhängare till Shottaz.

Samma månad genomförs ytterligare skjutningar, och två personer dog. Det handlade bland annat om en en 20-årig man som sköts till döds i ett parkeringsgarage, och som ska ha varit anhängare till Dödspatrullen.

Polisen slog ut ledarskiktet 

En dryg vecka senare blev en 24-årig man – som ska ha varit anhängare till Shottaz –skjuten till döds i en pizzeria i Rinkeby. Abdirizak Abdimalek Osmanvar vid tiden för dådet bara 16-år gammal. Han dömdes för mordet och straffet blev tre års sluten ungdomsvård. Men i somras blev han fritagen, och är fortfarande på rymmen.

Och i juni förra året sköts två unga män med kopplingar till Shottaz ihjäl utanför Köpenhamn. I dag meddelade en domstol att en av Dödspatruellens ledare – 22-årige Mohamed Ali – och hans fyra kumpaner är skyldiga till dubbelmordet. 

Tillsammans med tre andra män har Mohammed Ali pekats ut som ledarskiktet i Dödspatrullen. Två andra av männen greps efter en knarkutredning som visade att de handlat med drygt 20 kilo amfetamin. Och den fjärde mannen greps nyligen i Spanien. 

De flesta mord som kopplas till konflikten är dock ouppklarade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.