Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knutbypastorn: Har svårt att känna skuld på riktigt

Se krimspecialavsnittet om Knutby och Åsa Waldau
Före detta Knutbypastorn Peter Gembäck.Foto: DANIEL SIDENBLADH
Peter Gembäck tillsammans med Åsa Waldau och Urban Fält år 2005.Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Den före detta Knutbypastorn Peter Gembäck står åtalad för misshandel och olaga tvång.

Han har erkänt.

Men i en intervju med SvD uppger Gembäck att han ännu inte förmår känna skuld och ansvar på riktigt för sina gärningar inom församlingen.

– Alla vi som varit delaktiga kommer behöva lång tid innan vi erkänner för oss själva och ser klart på vad vi gjort, säger han till SvD.

I en stor intervju med SvD berättar Peter Gembäck, 46, om sina tankar inför hans kommande rättegången.

Gembäck var tidigare en ledande pastor inom Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Han står åtalad för misshandel och olaga tvång – brott som han erkänt, efter att själv ha angivit sig till polisen för två år sedan.

Men trots gärningen uppger Peter Gembäck att han än i dag har svårt att känna skuld och ansvar på riktigt för sitt handlande inom församlingen.

– När det gäller skuld finns så många självbevarelsemekanismer. Jag har ett huvudansvar. Jag var föreståndare under den värsta tiden i församlingen. Men det är en sak att förstå med tanken och en annan att känna på riktigt. Jag kan säga att jag vill ta ansvar och jag kan se situationer där jag inte orkade göra det. Men jag kan också se att jag ännu inte är i stånd att bedöma om jag tar ansvar eller inte. Alla vi som varit delaktiga kommer behöva lång tid innan vi erkänner för oss själva och ser klart på vad vi gjort, säger han till SvD.

Berättar om Åsa Waldaus styre

Peter Gembäck säger att beslutet att larma polisen kom då bubblan verkade vara på väg att spricka. Genom samtalet lyftes också en ärligare bild av församlingen, en som visade på problematiken som följde även efter att pastorerna Urban Fält och Åsa Waldau tagit över.

Destruktiviteten hade inte försvunnit med den tidigare pastorn Helge Fossmo, som 2004 manipulerade sin barnflicka till att mörda hustrun Alexandra Fossmo. I stället kom en ny fas, där Åsa Waldau – den utnämnda Kristi brud –blev än mer upphöjd.

För SvD beskriver ex-pastorn hur medlemmarnas liv gick ut på att serva Waldau och förse henne med gåvor. De fick också acceptera att bli örfilade eller hotade med utestängning när de ansågs handla på ett felaktigt sätt.

Peter Gembäck berättar för SvD att han själv blivit slagen av Åsa Waldau vid två tillfällen. Likt andra medlemmar såg han det dock inte som Kristi bruds fel, utan sitt eget.

– Det fanns inte en tanke hos mig om att hon var dum som slog mig. Tvärtom tänkte jag på hur illa ställt det måste vara med mig eftersom hon till och med behövde slå mig. Det bekräftades av hela omgivningen. När jag gick därifrån stod alla de människor jag hade förtroende för i en ring runt mig och sa ”Peter, hur beter du dig?”, säger Peter Gembäck till SvD.

”Blir besviken om jag inte blir dömd”

I den kommande rättegången står även Urban Fält och Åsa Waldau åtalade.

Urban Fält misstänks för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, då han ha haft sex med en 17-årig flicka i församlingen. Han erkänner brott.

Åsa Waldau står åtalad för 14 fall av misshandel mot sex olika kvinnor. Hon har nekat till brott.

Peter Gembäck säger dock själv att skulle bli besviken om han inte blir dömd. I intervjun med SvD får han frågan om hur han ser på sin trovärdighet i dag, varpå han svarar:

– Den är givetvis väldigt låg. Med tanke på vad jag gjort ska man vara skeptisk. Jag hoppas inte att jag kan påverka så att jag kommer billigare undan i rättegången. Jag blir besviken om jag inte blir dömd, jag har gjort något som ska straffas. Sen vill jag ju inte sitta i fängelse.

”Kristi brud” åtalas för nytt sektvåld

De tidigare pastorerna i Knutby står åtalade för flera fall av misshandel och sexuellt utnyttjande

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.