Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kjell-Åke Johansson torterade hyresgästen Birgitta till döds

Kjell-Åke Johansson under en vallning på brottsplatsen utanför Lindesberg. Foto: Tv3
Kjell-Åke Johansson, 63, avtjänar ett livstidsstraff på Skogomeanstalten. Foto: Stefan Söderström

Under mer än tre månaders skräckvälde torterade Kjell-Åke Johansson sin hyresgäst Birgitta Lönnhager tills hon slutligen dog.

Sedan tvingade han hennes fästman att elda upp kroppen och erkänna mordet.

Först när hon var död kunde han känna fullständig kontroll, säger psykolog Jenny Yourstone i en ny TV3-dokumentär om fallet.

– Det kommer att leda fram till att han tar livet av den här kvinnan.

Den 30 maj 2002 ringde en man till polisen och sa att han hade dödat sin fästmö. I skogen utanför Fagersta grep polisen mannen, som hade hällt bensin över kvinnan och tänt på henne och bilen.

Den döda kvinnan var 43-åriga Birgitta Lönnhager.

Mannen häktades. Men det var inte han som var skyldig.

Några månader tidigare hade Birgitta Lönnhager och hennes fästman flyttat in hos Kjell-Åke Johansson och hans flickvän i Aspa utanför Lindesberg. 

När paret flyttade in hos honom inledde han en utdragen tortyr mot Birgitta Lönnhager som skulle leda till hennes död.

– Jag tycker att det är jättebra att det uppmärksammas igen, men så klart river det upp mycket. Men märkligt nog gör det också att man blir starkare, skriver Birgittas dotter Elin Lönnhager i ett sms till Expressen.

– För mig har det varit viktigt inte bara för att det handlar om min mamma utan också för att detta aldrig ska hända igen.

Barndom präglad av våld

Kjell-Åke Johansson växte upp med sin pappa i en by i Västerbotten. I den nya TV3-dokumentären beskrivs en uppväxten präglad av våld och otrygghet. Barndomsvännen Greger Arnesson minns särskilt ett tillfälle när Kjell-Åkes farfar drog ner hans byxor och gav honom stryk inför ögonen på de andra barnen, för att han hade åkt hemifrån utan lov.

Psykologen Jenny Yourstone säger att förnedringen av barn i den typen av situationer ofta ger mer bestående men att än själva våldet.

– Det här återkommer sen som tema. När han utövar våld gör han det i kombination med att han förnedrar och sätter sitt offer i olika situationer som är väldigt kränkande. 

Misshandlade spädbarn till döds

När han var i tioårsåldern började han själv bli våldsam, enligt dokumentären.

Efter skolan hade Kjell-Åke Johansson några ströjobb men kom aldrig in i arbetslivet. Han fick sina pengar från socialbidrag och småbrott. Han började dricka.

Bekanta från uppväxten beskriver hur han hade blivit manipulativ och lurade människor.

– Det är ett sätt för psykopaten att få sin vilja fram, säger psykologen Jenny Yourstone.

Han flyttade ihop med en kvinna som hade två små barn. Han misshandlade barnen under svårt under en längre tid och dömdes senare till fyra års fängelse.

Efter muck flyttade han tillbaka till hembyn. Han träffade en ny kvinna med ett spädbarn, och paret flyttade in på hans farföräldrars gård.

Efter en tid kallades ambulans till platsen. Den lilla flickan hade misshandlats så svårt att hon avled. Kjell-Åke Johansson dömdes till sex års fängelse för grov misshandel för vållande till annans död.

– Det förvånar mig att man inte redan då väckte åtal för mord eller dråp. Det kraftiga våld han utsatte babyn för – det kan var och en förstå at risken för att barnet ska avlida är överhängande, säger åklagaren Ola Laurell, som ledde förundersökningen om dödsmisshandeln av Birgitta Lönnhager.

Psykologen Jenny Yourstone menar att Kjell-Åke Johansson valde sina offer medvetet.

– Det är personer som inte kan försvara sig, som han är helt överlägsen. Barn är en sådan grupp, säger hon.

Skräckväldet

Sedan Kjell-ÅkeJohansson släppts ur fängelset träffade han en ny kvinna.

Paret startade en kennel på en gård i Aspa utanför Lindesberg. De lärde känna ett annat par, Birgitta Lönnhager och hennes fästman, som också hade ett hundintresse. De flyttade in hos Kjell-Åke Johansson och hans flickvän.

Gården i Aspa där skräckväldet utspelade sig. Foto: TV3

Då började hans tre och en halv månader långa skräckvälde på gården - som slutade med Birgitta Lönnhagers död.

Han sparkade henne, slog henne, knivhögg henne, vred om hennes arm så att den gick av.

Han stack en roterande elektrisk skruvdragare i hennes öron.

Han hällde spillolja på henne och brände henne sedan med en gasolbrännare. 

Han slog henne med ett hundkoppel och en ridpiska och tvingade henne att springa runt gårdsplanen. 

Birgitta Lönnhager torterades till döds. Foto: TV3

Han satte på henne en bitarm och bussade sedan en schäfer och en rottweiler på henne när hon satt fastbunden i en stol.

– Det är våld, blod och död. Det är liksom hans livsluft har hans dåvarande flickvän tidigare sagt i ”Efterlyst special”.

”En människa som helt har förlorat hoppet”

Vid ett tillfälle sprejade han hela hennes ansikte med en sårsprej med metallglans, avsedd för djur, varpå han fotograferade henne.

– Man ser en människa som helt har förlorat hoppet. En oerhörd sorg i hennes ansikte, säger åklagaren Ola Laurell.

”Man ser en människa som helt har förlorat hoppet”, säger åklagaren Ola Laurell om bilden på Birgitta Lönnhager sedan hon sprejats i hela ansiktet av Kjell-Åke Johansson.

Kjell-Åke Johansson kontrollerade helt och hållet både sin egen flickvän, Birgitta Lönnhager och hennes fästman. Han hade lyckats övertyga dem om att han hade kontakter i den undre världen som han skulle använda sig av om de satte sig emot honom, berättar Ola Laurell.

– Och han har något slags superhörsel, så han hör allt som händer under natten, om de försöker fly. 

Vid ett tillfälle försökte de andra tre fly i en bil. Då rammade han deras bil med en van.

Birgitta Lönnhager skrev i mitten av maj sms till socialtjänsten och bad om hjälp. Men när socialen kontaktade henne förnekade hon att hon skrivit sms:et.

Efter detta sparkade Kjell-Åke Johansson Birgitta Lönnhager i magen så illa att hon fick svåra inre skador. Efteråt förhindrade han att hon fick vård.

– På grund av den totala stressen så kommer hon att avlida av det hela sammantaget, säger Ola Laurell.

– Drivkraften i det här brottet är att se de reaktioner som offret får av den tortyr som hon utsätts för, säger psykologen Jenny Yourstone i TV3-dokumentären.

Men fullständig makt och kontroll har förövaren först när offret har dött, menar hon.

– Det kommer att leda fram till att han tar livet av den här kvinnan.

Tvingade fästmannen att erkänna

Tre dagar efter Birgitta Lönnhagers död tvingade Kjell-Åke Johansson fästmannen att ta på sig dådet i ett brev. Motivet till mordet skulle vara att hon varit otrogen och svekfull. Brevet postade han till sig själv.

Han beordrade fästmannen att köra ut hennes kropp i skogen, erkänna mordet för polisen och sedan hänga sig. 

Fästmannen körde ut i skogen och tände eld på kroppen men vågade inte ta sitt liv. Efter bara en vecka greps Kjell-Åke Johansson och hans flickvän.

Fästmannen tände eld på bilen och Birgitta Lönnhagers kropp. Foto: TV3

Dömd till livstid

Efter att först ha tigit berättade flickvännen om vad som hänt på gården. Polisen lyckades återställa raderade bilder från en dator och en digitalkamera som hittades vid husrannsakan. Bilderna visade tortyren av Birgitta Lönnhager.

I et psykologutlåtande beskrevs Kjell-Åke Johansson som empatistörd, ”med utpräglat sadistiska drag”.

Kjell-Åke Johansson, som erkände vissa faktiska omständigheter, dömdes till livstids fängelse för mord. Han avtjänar straffet på Skogomeanstalten. Han har flera gånger ansökt om tidsbestämt straff men fått nej. I det senaste beslutet från 2017 anges att hans återfallsrisk är hög.

Expressen har varit i kontakt med Kjell-Åke Johanssons advokat Kerstin Koorti som inte vill göra några uttalanden i nuläget.

 

 

TV3 dokumentär – i huvudet på en mördare sänds klockan 21.00 på torsdagen i TV3, på Viafree och Viaplay.