Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Erikssons straff kortas: ”Överlycklig”

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Kim Eriksson.
Kim Eriksson.

Efter åtta år i thailändskt skräckfängelse flyttades Kim Eriksson hem till Sverige i början av 2019.

Sedan dess har den knarkdömde 38-åringen kämpat för att få ett kortare straff.

Nu kör domstolen över Kriminalvården och ger Eriksson rätt.

– Nu känns det som man kan blicka framåt och hoppas att detta snart är över, säger hans mamma Åsa Eriksson. 

2011 dömdes svenske Kim Eriksson efter att thailändsk polis gjort en razzia och hittat ett narkotikalabb och metamfetamin i hans hus i Bangkok.

Han dömdes inledningsvis till döden. Straffet omvandlades sedan en första gång till livstids fängelse och sedan en andra gång till fängelse i 36 år och åtta månader.

Kim Eriksson dömdes mot sitt nekande och har hela tiden fortsatt hävda att han är oskyldig. Den inställningen försämrade utsikterna för att han skulle få avtjäna sitt straff i Sverige.

Sammanlagt blev det åtta år i thailändska skräckfängelser – innan Kim Eriksson i januari i år utlämnades för att avtjäna resten av straffet i Sverige.

Kriminalvården överkörd

Kriminalvården omvandlade då straffet till 21 år och tre månaders fängelse. Den uppgörelsen var Kim Eriksson inte nöjd med och sedan flytten har han drivit en process med motiveringen att strafftidsräkningen inte är förenlig med svensk lag.

På torsdagen meddelade kammarrätten i Stockholm sitt beslut. Rättsinstansen kör över Kriminalvården och ger Kim Eriksson rätt.

Nu skickas ärendet tillbaka till Kriminalvården för ny prövning – med fingervisningen att ett straff som överstiger 18 års fängelse inte kan dömas ut. En sänkning till 18 års fängelse hade inneburit villkorlig frigivning 2022.

– Alla i familjen är jätteglada över det här domslutet. Jag har varit väldigt besviken på hur myndigheterna har hanterat det här sedan han kom hem. Han har mest varit förvarad, säger hans mamma Åsa Eriksson.

– Vi hoppas att det här leder till att han får flytta till en öppnare anstalt.

Kim Erikssons ombud Harri Keränen säger att kammarrättens utfall är ”mycket glädjande”:

– Det högsta tidsbestämda straffet är 18 års fängelse – annars gäller livstid. Och livstid har det aldrig varit tal om. I det här fallet har Kriminalvården landat i något sorts mellanting och nu slår kammarrätten fast att man inte kan göra så.

Kim Eriksson ”överlycklig”

Keränen fortsätter:

– När Kim kom tillbaka från Thailand förutsatte han att allt skulle skötas korrekt. I det här fallet har han känt att det inte gjorts. Därför är han överlycklig över att nu få en sorts upprättelse.

Den nya domen har ännu inte vunnit laga kraft. Kärnan i målet – hur utländska straff ska omräknas i en svensk kontext – saknar viss praxis. Därför är det inte osannolikt att fallet prövas även i Högsta förvaltningsdomstolen, menar Keränen.

– Det ligger i farans riktning. Det är Kriminalvården som tar beslut om det men jag hoppas att de känner att Kim lidit tillräckligt och därför inte överklagar.

Kim Eriksson vädjade om att släppas redan 2022

Expressen rapporterade tidigare i år om att Kim Eriksson, som 2011 dömdes för narkotikatillverkning i Thailand, vädjade om att släppas redan 2022

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.