Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Erikssons nya smäll efter åren i thaifängelse

Kim Eriksson flyttades till Sverige efter åtta år i ökända thailändska fängelser.
Bild inifrån fängelset där Kim Eriksson Sirawan avtjänade sitt straff i Thailand.
Kim Eriksson Sirawan.

Kammarrätten beslutade att Kim Eriksson Sirawan, 38, skulle få ett kortare straff efter de åtta åren i thailändska skräckfängelser.

Hans familj var överlycklig. 

Nu har beslutet hävts av Högsta förvaltningsdomstolen i väntan på att de ska pröva frågan – vilket innebär att strafftiden om högst 18 år inte längre gäller. 

– Det var väntat, säger advokat Harri Keränen som företräder Kim Eriksson.

I januari i år anlände Kim Eriksson till Sverige och en cell på Mariefredsanstalten.  

Detta efter att ha avtjänat åtta år i ökända thailändska fängelser som Bang Kwang och Klom Prem – dömd till döden för att ha drivit ett metamfetaminlaboratorium i garaget till sitt hem utanför Bangkok. 

Dödsdomen från 2011 omvandlades sedan till livstidsstraff innan straffet tidsbestämdes till 36 år och åtta månader. 

Thailändska dödsstraffet omvandlades två gånger

Nu gäller frågan i stället hur många år som Kim Eriksson ska tillbringa i svenskt fängelse. 

Ett nytt beslut från Högsta förvaltningsdomstolen gör att frågan fortfarande är öppen. De har hävt kammarrättens beslut om att strafftiden inte får överstiga 18 år i avvaktan på att de själva ska ta ställning till frågan om prövningstillstånd. 

– Det var väntat att Högsta förvaltningsdomstolen skulle inhibera (att domen tills vidare inte ska gälla) kammarrättens beslut. Om Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd är Kim däremot övertygad om att de kommer gå på kammarrättens linje och korta ned straffet, säger advokat Harri Keränen, ombud till Kim Eriksson. 

När Kim Eriksson skrevs in hos den svenska Kriminalvården så tidsbestämdes straffet till 21 år och tre månader efter att myndigheten bakat ihop en tidigare svensk fängelsedom på drygt tre år för smuggling av anabola steroider, som inte var avtjänad, med den thailändska domen. 

Något som Kim Eriksson inte var nöjd med.  

Familjens lycka efter kammarrättens beslut

Genom sitt ombud överklagade Kim Eriksson beslutet som de hävdar strider mot svensk lag. 

Detta eftersom den längsta strafftiden i Sverige är 18 år – annars gäller livstid. 

Så sent som 12 december fick de rätt av kammarrätten som rev upp Kriminalvårdens beslut och slog fast att straffet som längst kunde bli 18 år, vilket skulle innebära att Kim Eriksson kan bli villkorligt frigiven 2022. 

– Alla i familjen är jätteglada över det här domslutet. Jag har varit väldigt besviken på hur myndigheterna har hanterat det här sedan han kom hem. Han har mest varit förvarad, sa hans mamma Åsa Eriksson efter beslutet. 

Kim Eriksson var ”överlycklig” – nu hävs beslutet

Advokat Harri Keränen beskrev beslutet som ”mycket glädjande”. 

– När Kim kom tillbaka från Thailand förutsatte han att allt skulle skötas korrekt. I det här fallet har han känt att det inte gjorts. Därför är han överlycklig över att nu få en sorts upprättelse. 

Kriminalvården överklagade dock beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen som den 19 december fattade det nya beslut. 

Årskrönika 2019 – det här minns vi mest från 2019

Vi ser tillbaka på bland annat regeringskaoset, Greta Thunberg och gängvåldet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.