Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känd svensk rappare häktas för rån

Flera gärningsmän ska ha plockat på sig varor och mordhotat personalen i en kiosk, enligt Expressens uppgifter.
Bild från häktesförhandlingen under onsdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Artisten greps på Arlanda under måndagen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han är en av Sveriges mest spelade artister.

Samtidigt pekar polisen ut honom som en tongivande medlem i Husbys hyenor – ett av Stockholms mest våldsamma gäng.

Nu har rapparen häktats på sannolika skäl misstänkt för att ha rånat en kiosk i Akalla i somras.

Under rånet ska flera gängkopplade personer ha plockat på sig varor och mordhotat personalen, enligt Expressens uppgifter.

Rapparen är en av de mest spelade artisterna i landet. Han har haft flera hitlåtar som sammanlagt har tiotals miljoner lyssningar på tjänster som Spotify och Youtube. 

Han anhölls i sin frånvaro den 30 augusti och när han landade med ett plan på Arlanda i måndags stod polisen och väntade. Han greps misstänkt för rån och har sedan dess suttit frihetsberövad. Sedan tidigare är två andra män häktade i målet.

På onsdagen hölls en häktningsförhandling i Solna tingsrätt. Rapparen leddes in iförd en Adidasdress och handbojor. En halvtimme senare förklarade domstolen honom häktad, på sannolika skäl misstänkt för att ha rånat en kiosk i Akalla den 18 augusti.

Vid det misstänkta rånet gick två män in i en kiosk i Akalla och plockade på sig snus och cigaretter utan att betala, enligt Expressens uppgifter. I samband med att de lämnade kiosken ska de ha mordhotat personalen och förbjudit dem att kontakta polisen.

Hot mot personalen

Kort därefter ska männen enligt uppgifterna ha återvänt med ytterligare en handfull personer, som alla uppges ha plockat på sig fler varor och utdelat nya hot.

Flera av gärningsmännen var maskerade under rånet och i bevisningen ingår bilder från en övervakningskamera, framgår av domstolshandlingar.

Det finns flera målsägande i fallet, berättar kammaråklagare Lotta Karlsson.

Rapparen förnekar brott, enligt hans advokat.

Rapparen är tidigare dömd för brott av det mindre allvarligare slaget. Han har aldrig dömts till fängelse. Samtidigt pekas han, enligt Expressens uppgifter, ut av polis som en av de tongivande medlemmarna i det kriminella nätverket Husbys hyenor.

I utredningar har polisen beskrivit gänget som ett löst sammansatt nätverk som bedriver knarkförsäljning i flera led. Gänget har en inre kärna där de äldre medlemmarna styr yngre, som i sin tur styr så kallade springpojkar.

Husbys hyenor anses ha stort våldskapital, god tillgång till vapen och sedan sommaren 2020 ligger gänget i konflikt med det rivaliserande gänget Filterlösa grabbar från Tensta, som i sin tur står nära Shottaz.

Tio skjutningar – fyra mord

Polisen kopplar minst tio skjutningar och fyra mord till konflikten mellan Husbys hyenor och Filterlösa grabbar. Samtidigt har personer som kopplas till Husbys hyenor frihetsberövats i andra utredningar som rör mord och förberedelse till mord, utanför konflikten med Filterlösa grabbar.

I april förra året slog polisen till i den nu häktade rapparens bostad och hittade en skarpladdad pistol. En efterlysning gick ut men eftersom rapparen befann sig utomlands han något gripande aldrig bli av. En månad senare gick nämligen en 17-åring kopplad till Husbys hyenor in på polisstationen och tog på sig skulden för vapnet. Fallet utreds fortfarande.

Under onsdagens häktningsförhandling nekade rapparen till brott. Kort efteråt sa hans advokat Alain Soussi:

– Det gick inte som det var tänkt. Han förnekar brott och vi hoppas på att det här är snabbt avklarat så att alla kan gå tillbaka till sina liv.

– Han ser fram emot att rätten kommer fram till att han inte har någonting med det här att göra.

Artisten misstänks även för utpressning mot en verksamhet i västra Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Domaren om artisten: ”Påstås ha varit inne i butiken” 

Känd svensk rappare häktas för rån: ”Hotfull situation”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.