Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känd polisman misstänks för stöldserie i Ica-butik

Den kände polismannen åtalas han för att ha tagit sju kvällstidningar, en ost och bakplåtspapper.
Vid sju olika tillfällen ska han ha stulit saker ur butiken.

Personalen i Ica-butiken fick misstankar om att den kände polismannen systematiskt plockade på sig varor utan att betala.

Nu åtalas han för att ha tagit sju kvällstidningar, en ost och bakplåtspapper.

Själv nekar han till brott, och säger:

– Om jag vore skyldig så hade det varit bättre orkestrerat. Det här är Lilla Jönssonligan.


Artikeln uppdaterad: Polismannen har dömts för ringa stöld i fyra fall.

Polismannen i fråga har haft en lång och framgångsrik karriär. Han har uppmärksammats för goda arbetsinsatser, haft flera chefsbefattningar och andra prestigefulla placeringar och regelbundet synts i olika mediesammanhang.

Nu åtalas han för att ha stulit varor i en Ica-butik där han är stamkund. Misstankarna rör framför allt kvällstidningar – men även ost och bakplåtspapper – vid sammanlagt sju olika tillfällen. Rubriceringen är ringa stöld.

I anmälan från butiken står att polisen vid flera gånger blivit påkommen med att inte betala för vissa varor i självscanningen:

”Han lägger i flera fall tidningen på vågen och scannar de andra varorna. Sedan betalar han och lämnar utan att betala för tidningen. Vi misstänker att detta är systematiskt då vi sett detta vid ett flertal tillfällen”.

I förhör framgår att personalen i butiken har blivit tillsagda att hålla ett extra öga på polismannen när han är i butiken. Han har också fått fler avstämningar än en generell kund på grund av misstankar om att han tagit varor utan att betala.

”Det är bara trams”

Polismannen nekar till brott och när vi når honom säger han:

– Det är bara trams från början till slut.

Och fortsätter:

– Visst, jag ser samma sak som alla andra ser på bilderna. Men jag tycker att man ska tänka ett steg längre. Vad skulle det finnas för anledning för mig att befläcka mig och min familj med att snatta småsaker?

Polismannen nekar till anklagelserna. ”Det är bara trams från början till slut”, säger han.

Polismannen har skilda förklaringar till de olika brottstillfällena:

De tre första kvällstidningarna han misstänks ha stulit menar han att han köpte i förbutiken innan han gick in i affären.

Nästkommande två kvällstidningar och en ost för 77 kronor säger han sig ha scannat, men att de inte registrerats på kvittot på grund av tekniska orsaker.

Tog bakplåtspapper

Vid det sjunde och sista tillfället blev han konfronterad av personal när han gick ut genom självscanningen utan att betala. Då hade han både en tidning och bakplåtspapper från butiken med sig.

– Jag skulle till förbutiken och handla. Då kunde jag lika gärna betala i den kassan, säger han.

Polismannen upplever att butikspersonalen är otrevliga och att de har utsatt honom för ett drev.

– När kvinnan i personalen approcherade mig sa jag: ”Wow, det här är ditt livs ögonblick. Att få ta en före detta polischef för att ha snattat bakplåtspapper.


Artikeln uppdaterad:

Den 9 september dömdes polismannen för fyra fall av ringa stöld. Han frikändes för tre fall. Påföljden blev penningböter 1 500 kronor. Polisens personalansvarsnämnd har lämnat ett utlåtande om att mannen sannolikt kommer att skiljas från sin tjänst om han döms för mer än ett fall av ringa stöld.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.