Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökände rånaren misstänks för skotten mot Olsson Lilja

”Ökänd kriminell” misstänks för skotten.
Två personer har gripits misstänkta för mordförsök och medhjälp till detsamma efter skjutningen mot advokat Henrik Olsson Lilja.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
54-åringen.

För två månader sedan blev advokaten Henrik Olsson Lilja angripen och skjuten utanför sitt hem.

Nu har en 54-årig man med långt kriminellt förflutet häktats på den högre misstankegraden. 

Bland annat är han dömd för flera rån och har varit inblandad i en spektakulär rymning.

Det var på morgonen den 6 september som advokat Henrik Olsson Lilja blev angripen av en främmande man i ett trapphus på Kungsholmen i centrala Stockholm. Tumult utbröt som slutade med att advokaten blev skjuten.

Efter händelsen riktades misstankarna mot en kvinna – en tidigare toppjurist som befunnit sig i konflikt med Olsson Lilja. Hon anhölls misstänkt för anstiftan till mordförsök men släpptes efter häktningsförhandlingen. Misstankarna kvarstår.

Nu har ett genombrott skett i fallet.

På måndagen slog polisen till mot två personer som tidigare varit anhållna i sin frånvaro. Den ene misstänks på sannolika skäl för mordförsök. Den andre är skäligen misstänkt för medhjälp.

Teknisk bevisning bakom gripandena

– Genombrottet i utredningen har sin grund i den tekniska utredning som utförts. Det är för tidigt att uttala sig om eventuella motiv, säger kammaråklagare Lucas Eriksson.

”Ökänd kriminell” misstänks efter skotten mot Olsson Lilja

Den man som misstänks för mordförsök är en 54-årig man med långt kriminellt förflutet. På onsdagen häktades han på sannolika skäl. Enligt uppgifter som Aftonbladet publicerat ska polisen ha hittat hans DNA på brottsplatsen.

Gripandet skedde tidigt på tisdagsmorgonen på en adress i södra Stockholm. I ett inledande skede begärde han att företrädas av antingen Johan Eriksson eller Sargon De Basso, men de två profilerade försvarsadvokaterna tackade båda nej till uppdraget med hänvisning till att de har en relation till brottsoffret Henrik Olsson Lilja.

Den anhållne mannen har tidigare varit medlem i en ökänd rånarliga. Han har dömts till flera långa fängelsestraff. Vid ett tillfälle var han inblandad i en spektakulär rymning.

Frikändes nyligen i domstol

Tidigare i år åtalades 54-åringen misstänkt för förberedelse till rån. Han och två utpekade kumpaner greps i anslutning till en hyrd skåpbil där det fanns störsändare, handskar, buntband, mobiltelefoner med kontantkort och klädombyten. Enligt åklagaren var fynden sammanlagt ”särskilt ägnade för rån” – men tingsrätten frikände trion.

Toppjuristen misstänks för att ha beordrat attacken men har släppts av häktningsdomare.
Foto: Privat
Nu har två personer gripits misstänkta för mordförsök och medhjälp till detsamma.
Foto: BILDBYRÅN

I fjol häktades han misstänkt för grovt narkotikabrott efter att polisen gripit honom med, vad man trodde var, ett parti metamfetamin i bilen. Efter två veckor försattes han dock på fri fot när polisen konstaterade att den misstänkta narkotikan i själva verket var kattsand.

Den teori som åklagaren hittills har drivit efter mordförsöket på Henrik Olsson Lilja är att den kvinnliga toppjuristen – som han legat i konflikt med – var den som beställde attacken mot honom.

Detta har hänt

6 september: På morgonen blir advokat Henrik Olsson Lilja angripen av en främmande man i ett trapphus på Norr Mälarstrand i Stockholm. I tumultet blir han skjuten.

9 september: En kvinnlig toppjurist som Olsson Lilja legat i tvist med begärs häktad för att lejt mannen som angrep advokaten. Domstolen underkänner bevisen och försätter kvinnan på fri fot.

28 oktober: Polisen efterlyser iakttagelser om en grå Mercedes som befann sig i området vid dådet. Den uppges ha koppling till skjutningen.

5 november: Två personer grips efter att ha varit anhållna i sin frånvaro. En 54-årig ökänd rånare misstänks på sannolika skäl för mordförsöket. En annan person är skäligen misstänkt för medhjälp.

Toppjuristens teori: Organiserad brottslighet

Efter att hon försatts på fri fot i september gjorde hon en intervju med Expressens Gusten Holm där hon nekade till brott – och samtidigt berättade att hennes teori var att mordförsöket var kopplat till organiserad brottslighet.

– Jag tänker inte utveckla hur, eller på vilket sätt. Men jag har hyggligt goda grunder för att tro att det är på det sättet, sa hon då.

LÄS OCKSÅ: Toppjuristens osanningar avslöjade


Polisinsats på Kungsholmen i samband med skjutningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Toppjuristen som släpptes tidigt i utredningen är såvitt känt fortfarande misstänkt för att ha beordrat attacken. Utredningen har, enligt Expressens uppgifter, visat att kvinnan kort före skjutningen vidtog åtgärder för att försäkra sig om att ingen annan än Henrik Olsson Lilja var hemma.

Olsson Lilja tillbaka i tjänst

Olsson Lilja överlevde skjutningen och är tillbaka i arbete som advokat. Nyligen berättade han för Expressen:

– Jag jobbar igen. Det är bra att gå tillbaka till jobbet. Jag har varit med om ett trauma och då får man bearbeta det på bästa sätt. Jag har fått god hjälp av omgivningen.

– Kollegerna har varit oerhört stöttande. Vissa kanske inte skulle klara av det och gå tillbaka till jobbet som jag har gjort. Det känns skönt att vara tillbaka. Det handlar om ha ett starkt psyke och en god fysik.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om nya uppgifterna i fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.