Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödspatrullen-ledare fast – misstänks för två mord

24-åringen har misstänkts för flera dödsskjutningar de senaste åren – men aldrig dömts eller ens åtalats för mord
Ledaren som nu begärts häkatd (till vänster) med Mohamed Ali, även kallad Makelele, en annan ledare för Dödspatrullen, dömd för mord.
24-åringen har misstänkts för flera dödsskjutningar de senaste åren – men aldrig dömts eller ens åtalats för mord.
Foto: POLISEN
24-åringen är en av de fyra grundarna av ”Dödspatrullen”
Foto: POLISEN

24-åringen har misstänkts för flera dödsskjutningar de senaste åren – men aldrig dömts eller ens åtalats för mord.

Han är en av de fyra grundarna av ”Dödspatrullen”, ett nätverk som enligt polisen haft mord som en affärsidé.

Nu är han häktad misstänkt för två mord 2017, och ytterligare flera mordförsök 2020.

Våren 2017 hade en grupp unga män från Rinkeby väckt stort intresse hos polisen. De misstänktes för inblandning i flera mord och när polisen kommenterade till medier beskrevs männen som ”en dödspatrull” som utförde mord som en affärsidé, mot betalning.

De fyra männen frihetsberövades som misstänkta för inblandning i flera mord – men misstankarna mot dem räckte vid den tidpunkten aldrig till åtal.

Nu har polisen och åklagare till synes gjort ett genombrott i de gamla utredningarna.

I fredags hölls en häktningsförhandling i Attunda tingsrätt där en 24-årig man begärdes häktad för en lång rad grova brott, vilket SVT först rapporterade om. Mannen är en av de fyra grundarna av det kriminella nätverket ”Dödspatrullen”.

När tingsrätten meddelade sitt häktningsbeslut stod det klart att 24-åringen är på sannolika skäl misstänkt för bland annat två mord, flera mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

– Det är den grövsta, mest allvarliga, brottsligheten som finns som vi utreder i det här ärendet. Och vi kommer att fortsätta med det här ärendet under lång tid framöver med en stor polisresurs, säger Olof Calmvik.

De två morden som 24-åringen misstänks för inträffade 2017 i Uppsala och i Järfälla.

– Detta sker inom ramen för en större utredning som vi driver. I det har vi fått anledning att titta även på äldre ärenden, säger Calmvik.

24-åringen begärs häktad för flera grova våldsbrott

April 2017: Mord och grovt vapenbrott i Uppsala

April 2017: Mord och grovt vapenbrott i Järfälla/Stockholm

April 2020: Stämpling till mord i Stockholm

April och maj 2020: Stämpling till mord i Stockholm

April 2020: Försök till mord och grovt vapenbrott i Järfälla

Maj 2020: Försök till mord i Bandhagen

Maj 2020: Grovt vapenbrott i Stockholmsområdet och i Uppsala

April 2020: Försök till rån i Bandhagen

April till juni 2020: Grovt penningtvättsbrott i Stockholm

April till juni 2020: Synnerligen grov narkotikasmuggling i Stockholm

24-åringen befinner sig för närvarande i Spanien, och han häktades därför i sin utevaro. I augusti i fjol greps han under uppmärksammade former av spansk polis i Barcelona, misstänkt för att ha bedrivit omfattande narkotikasmuggling.

Han sitter fortfarande häktad i Spanien, men enligt åklagare Calmvik finns det omständigheter i den utredningen som gjorde att svenska myndigheter nu valde att agera.

– Det finns en anledning att vi går in med den här häktningen nu. Men vad den anledningen är kan jag inte gå närmare in på i nuläget, säger han.

Brutalt mord i Uppsala

Mordet i Uppsala fångades på film. En man i den kriminella miljön blev skjuten utanför en hamburgerrestaurang. Gärningsmännen som bar vita overaller flydde sedan in i en Porsche Cayenne och försvann från platsen.

Flera personer kopplade till Dödspatrullen häktades misstänkta för dådet men de släpptes så småningom i brist på bevis. Detta trots att 24-åringens DNA fanns på mordvapnet.

När han senare sökte ersättning från JK för att han suttit felaktigt frihetsberövad protesterade åklagaren. Hon menade att det var oskäligt att betala ut pengar 24-åringen eftersom hans DNA fanns på mordvapnet, utan att han lämnat någon förklaring till varför.

JK hörsammade inte åklagarens protest utan valde att betala ut ersättning till mannen. I stället för de 35 000 kronor han begärt fick han 43 000 kronor.

Samtliga av de fyra ”grundarna” av Dödspatrullen sitter frihetsberövade sedan 24-åringen greps i Barcelona i fjol.

Mohamed Ali, 23, avtjänar livstidsstraff för dubbelmordet på två gängrivaler i Köpenhamn.

Resterande två personer som enligt polisen ingått i kärnan dömdes 2019 till drygt sju år långa fängelsestraff som huvudmän i en narkotikahärva där polisen beslagtog närmare 30 kilo amfetamin.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.