Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jagades för mordförsök – nu har båda gripits

Gripandet skedde i Hökarängen.
Bakari Binta ”Fa” Dibba och Roberto Rodriguez Ortiz var internationellt efterlysta.
Foto: POLISEN

Tillsammans misstänks de ha öppnat eld – och träffat sitt offer med två kulor.

I över ett år har de jagats i hela världen.

Sedan insatsstyrkan stormat en lägenhet i Stockholm är nu både Roberto Rodriguez Ortiz och Bakari Binta ”Fa” Dibba inlåsta.

2017 sköts en person med två skott i benen i Haninge i Stockholm. Tack vare ”tillfälliga omständigheter” klarade han livhanken, enligt tingsrättens bild av fallet. Efter några månaders fruktlös jakt gick polisen i mars 2018 ut med namn och bild på två misstänkta skyttar:

Roberto Rodriguez Ortiz, 25, och Bakari Binta ”Fa” Dibba, 29.

Duon blev också internationellt efterlyst.

I somras gav jakten ett första resultat: 27 juli greps Roberto Rodriguez Ortiz. Sedan dess är han häktad.

Nu har Bakari Binta ”Fa” Dibba, 29, också gripits. Vittnen uppger för tidningen Aftonbladet att insatsstyrkan stormade en adress i Farsta under söndagskvällen.

Stormades av insatsstyrkan

Dibba greps utomhus efter att ha spårats av polishund.

På måndagseftermiddagen hölls häktningsförhandling vid Södertörns tingsrätt. Då häktades ”Fa” Dibba på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

– Brottsligheten som de misstänks för är allvarlig. Det är positivt att de kunnat gripas efter så lång tid, säger kammaråklagare Josephine Boswell.

– De här två personerna blev misstänkta tidigt i ärendet men har ändå lyckats hålla sig undan.

De gripna männen kopplas av polis till den man som enligt polis var måltavlan för skjutningen i Råcksta där Ndella Jack, 18, miste livet, enligt Expressens uppgifter.

Skott i benen

Båda har flera avsnitt i sina respektive belastningsregister. Dibba är bland annat dömd till fängelse för rån, narkotikabrott, grov misshandel och flera ytterligare fall av misshandel.

Ortiz har också flera gånger dömts för misshandel. 2017 fick han fängelse för misshandel, missbruk av urkund, brott mot knivlagen och brott mot vapenlagen.

Dibba är sedan april 2016 utvisad ur Sverige. Förbudet att återvända gäller fram till februari 2021.

Ortiz är, utöver mordförsöket i Haninge 2017, misstänkt för synnerligen grov misshandel. Också vid det tillfället använde han skjutvapen, enligt polis.

Expressen har sökt Dibbas och Ortiz respektive advokater.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.