Jonas Falk riskerar 20 års fängelse – ställs inför rätta

Jonas Falk.
Foto: KIM MALMGREN
Jonas Falk pekades ut som ledare för en internationell knarkliga – men frikändes.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen kliver Jonas Falk in i rättssalen i Barcelona för det sista kapitlet i Playa-målet.

Åklagaren yrkar på 20 års fängelse och en kvarts miljard i böter för penningtvätt och skattebrott.

– Jag ser ingen annan utgång än frikännande dom, säger Falk.

Osäkerhet råder om förhandlingen kan genomföras – en av de medåtalade sitter häktad i Sverige misstänkt för inblandning i ett mordförsök.

Det har gått mer än ett decennium sedan ensamseglaren Mauritz Andersson stoppades utanför Martinique med 1,4 ton kokain i lasten.

Jonas Falk, rikskänd bankrånare och fängelserymling på 90-talet, pekades ut som huvudman för det internationella kokainimperiet.

Falk satt häktad tre och ett halvt år, dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten och frikändes sedan slutligen i hovrätten.

Efter att Falk frikändes i Sverige dröjde det inte mer än ett dygn innan han greps igen och fördes till Spanien. Misstankarna där var kopplade till samma brottslighet han frikänts för – men fokuserade i stället på penningtvätt och skattebrott grundat i misstänkta narkotikavinster.

Kvarts miljard i böter

Fallet har varit utdraget. Under tiden har Falk varit på fri fot, men haft anmälningsplikt och reseförbud.

Vid första försöket avbröts rättegången eftersom Jonas Falks försvar inte fått möjlighet att förbereda sig. Förra året ställdes den återigen in på grund av coronapandemin.

Nu är parterna åter kallade och på onsdagen inleds rättegången i Barcelona.

Jonas Falk pekas återigen ut som huvudman. Han åtalas för penningtvätt och tre fall av skattebrott. Åklagaren yrkar på en dom som lyder 20 års fängelse och motsvarande 247 miljoner kronor i skatteböter.

Åtalspunkten om penningtvätt gör gällande att Falk investerat omkring 56 miljoner kronor i lyxhus, nattklubbar och restauranger.

Falk själv har sagt att pengarna kommer från hans moster Harriette Broman, som i sin tur har sagt att pengarna kommer från en schweizisk stiftelse. Liksom Falk frikändes Broman i det svenska målet. Hon står nu återigen åtalad för att ha varit systersonens bulvan. Hon har avböjt att lämna någon kommentar till Expressen.

Falk tror på frikännande

– Jag ser ingen annan utgång än frikännande dom. Man har redan prövat åtalet om penningtvätt i Sverige mot mig och min moster. Tillgångarna i Spanien är inte mina och jag har aldrig varit skattesubjekt i Spanien, så något skattebrott kan det inte vara tal om, säger Jonas Falk och fortsätter:

– Det har gått tio år och det känns absurt att de driver detta vidare. Det är svårt att hålla en rättvis rättegång när ingen rimligtvis kan komma ihåg detaljer kring de frågor som ska avhandlas.

Till sin hjälp har Falk anlitat José Antonio Choclán, en advokat som tidigare företrätt bland andra fotbollsstjärnorna Cristiano Ronaldo och José Mourinho i deras respektive skattetvister. Expressen har sökt honom för en kommentar.

Hotet mot rättegången

Osäkerhet råder huruvida förhandlingen som inleds på onsdagen kommer att resultera i en fullständig rättegång. En av de övriga tolv åtalade – en 54-årig svensk återfallsförbrytare – sitter häktad i Sverige åtalad för medhjälp till det uppmärksammade mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja.

– Han ska inte till Spanien och han har inget ordnat försvar där nere heller. Jag faktiskt inte vad som sker nu, vi får avvakta och se, säger mannens svenske advokat Gunnar Falk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.