Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jonas Falk pekas ut som finansiär för kokainligan

Kim Malmgren har träffat Jonas Falk – berättar om gripandet
Jonas Falk intervjuades av Expressen i Sitges efter att han försattes på fri fot förra helgen. Foto: KIM MALMGREN
En stor och tungt beväpnad polisstyrka grep Jonas Falk i dennes lyxvilla i Sitges för knappt två veckor sedan. Foto: EUROPOL / EUROPOL
Här grips Jonas Falk av polis 2010. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jonas Falks lyxvilla i Spanien stormades av 35 poliser som skar upp inredningen och grep svensken.

Svensken misstänktes för samröre med en kriminell organisation – men släpptes av domstolen.

Nu framkommer mer uppgifter: Han misstänks finansiera knarkskeppningar mellan Latinamerika och Europa, enligt El Confidencial.

– Det är absurt, säger Jonas Falk.

För två veckor sen stormade polis Jonas Falks lyxvilla i spanska Sitges. Svensken greps misstänkt för att ha koppling till en stor knarkliga. Falk satt anhållen i tre dagar innan en domare försatte honom på fri fot.

Gripandet var en del i en större insats där Falk pekas ut som en av huvudmännen. Över 13 ton kokain, 70 fordon, tre yachter och ett antal juveler har beslagtagits under insatsen med namn ”Beautiful”. Sammanlagt 81 personer har gripits.

Spanska El Confidencial skriver nu, med hänvisning till poliskällor, att Jonas Falk pekas ut som finansiär – en man som andra kriminella grupper går till för att få pengar till knarkförflyttningar. Misstanken är att han sköter det ekonomiska utan att komma nära varorna själv.

El Confidecial kallar honom ”narkotikahandlarnas bank”. Falk uppges också ta ränta på pengarna han lägger ut.

Falk: ”Det är absurt”

Som utpekad huvudman misstänks Jonas Falk alltså lägga pengar på att få knarket flyttat från Latinamerika till Europa. En annan man, en affärsman baserad i Alicante, misstänks vara den andra huvudmannen.

Jonas Falk nekar till alla brottsanklagelser.

– Man vill anklaga mig för knark till varje pris. Problemet att man spanat sedan 2017 utan att se ett enda narkotikabrott löser man nu genom att ge mig en roll som finansiär som inte vill vara nära knark. Därmed är avsaknaden av bevis om narkotikabrott inte en belastning för polisens påstående, utan helt naturligt, säger Falk och fortsätter:

– Det är absurt. Låt oss titta på utredningen när den blir offentlig så får vi se om det finns en enda indicie om att jag finansierat något brottsligt.

Under många års tid har Jonas Falk varit en av Sveriges mest ökända kriminella. Han började sin bana som bankrånare på 90-talet. 2010 greps Falk i Colombia efter misstankar om att han var huvudman för en stor internationell narkotikaliga. I det så kallade ”Playa”-målet dömdes Falk till 18 års fängelse i tingsrätten men frikändes sedan i hovrätten.

Tungt beväpnad polis

Det var en stor och tungt beväpnad polisstyrka som stormade huset för knappt två veckor sedan.

– Det var lite väl grovt. Man behöver inte storma 35 poliser varav 15 med automatvapen klockan sju på morgonen när man vet att en hel familj är hemma, har Jonas Falk berättat för Expressen på plats i Sitges.

– De riktade automatvapen mot min svärmor och sa ”säg var droger och pengar finns annars kommer vi ta barnen”. Jag hade min dotter på 17 månader och andra dottern, elva år, hemma.

Svenskens advokat Clara Martínez Nogués har tidigare sagt:

– Om min klient vore ledaren för en organisation skulle han inte vara på fri fot.

Själv har Falk sagt att han lever ett lugnt och stilla liv.

– Jag tränar. Jag umgås med mina döttrar. Jag har en på 17 månader som jag inte kan vara utan många timmar per dag. Jag lever ett ganska lugnt liv. Polisen har haft ögonen på mig under en tid så de är nog medvetna om att jag inte begår massa brott.

Jonas Falk utlämnad till Spanien

Jonas Falk väntar sen tidigare på rättegång i Spanien i efterspelet av ”Operation Playa”, det internationella polissamarbetet vars svenska del slutade med att Falk i tingsrätten dömdes till 18 års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Sen friades han helt i hovrätten.

Falk utlämnades till Spanien där han nu väntar på att ställas inför rätta för penningtvätt, skattebrott och deltagande i en kriminell organisation.

Falk hette tidigare Oredsson i efternamn och har varit livsstilskriminell bankrånare.

Detta har hänt

Ensamseglaren Mauritz Andersson greps 2010 när han var på väg i en segelbåt från Karibien till Europa. I lasten fanns 1,2 ton kokain.

Gripandet var en del av det internationella polissamarbetet ”Operation Playa”, och kort därefter greps kokainligans misstänkte huvudman: Jonas Falk, tidigare Oredsson, som under 90-talet dömts för flera väpnade bankrån.

Falk dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse. Men hovrätten ansåg inte att bevisningen höll och frikände honom.

Efter den friande domen utlämnades Jonas Falk till Spanien, där han misstänktes för penningtvätt, skattebrott och ”deltagande i kriminell organisation” kopplat till den narkotikasmuggling som den svenska domstolen friade honom för. Falk anklagas bland annat för att ha tvättat knarkpengar genom att köpa lyxhus och restauranger för 56 miljoner kronor.

Förra året rapporterade tidningen El País att ett åtal var på gång. Den spanska åklagarmyndighetens enhet mot korruption begärde att Jonas Falk skulle dömas till 20 års fängelse och böter på motsvarande en kvarts miljard kronor. I en en skriftlig inlaga till domstolen meddelade svenskens försvarsadvokat att han bestred alla anklagelser.

Polisens arbetsmetoder under ”Operation Playa” har i efterhand ifrågasatts. Polisens avdelning för särskilda utredningar har granskat olika delar av utredningen vid elva olika tillfällen. Samtliga utredningar har lagts ned.

  Jonas Falk stämde Expressen för grovt förtal efter rapporteringen om Playamålet. Expressen friades på alla punkter av en enig tryckfrihetsjury.