Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Falk förhörs i spanska rättegången

Jonas Falk i Sitges, där han bor.
Foto: KIM MALMGREN
Jonas Falk efter gripandet i början av Playa-rättsfallet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det har gått mer än ett decennium sedan Operation Playa – Sveriges största narkotikahärva – inleddes.

På tisdagen inleddes förhören med den utpekade huvudmannen Jonas Falk i rättegången i Spanien.

För tio år sedan pekade polisen ut den dömde bankrånaren Jonas Falk som den störste kokainsmugglaren i svensk historia. Operation Playa växte till en enorm utredning där Falk först dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten och sedan frikändes i hovrätten.

Efter frikännandet 2014 fördes Falk till Spanien för en ny rättegång. Den internationella utredningen hade delat upp det så att Sverige åtalade honom för narkotikamisstankar medan Spanien åtalade honom för ekobrottsmisstankar kopplat till samma narkotikahandel.

Efter ännu ett utdraget rättsfall inleddes rättegången i januari. Vid fällande dom har åklagaren yrkat på 20 års fängelse och en kvarts miljard i böter för Falk, för penningtvätt och skattebrott. Ytterligare tolv personer, varav fem svenskar, står åtalade.

Falk: ”Har redan försvarat mig”

På tisdagen inleddes förhör med de misstänkta. Först ut av alla var Jonas Falk. Falk, som bott i Spanien i många år, valde att svara på domstolens frågor på spanska utan tolk, rapporterar Aftonbladet.

Under förhöret fick Falk frågor om vilka kontakter han hade med ensamseglaren Mauritz Andersson, som greps i Karibien med över ett ton kokain i lasten.

– Vi pratade i telefon och mejlade, svarade Falk.

Vissa frågor som handlade om misstänkt narkotikasmuggling avböjde Falk att svara på.

– Jag har redan försvarat mig och borde inte ställas till svars för samma anklagelser igen. 

I januari, inför rättegången, sa Falk till Expressen att han räknade med att frias:

– Jag ser ingen annan utgång än frikännande dom, sa han då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.