Falk döms till fängelse – Emilio Ingrosso frias

50 miljoner kronor i böter • Falk till Expressen: ”Ologiskt”.
Jonas Falk har nu dömts till fängelse och mångmiljonböter i Spanien.
Foto: KIM MALMGREN
Samtidigt frias Emilio Ingrosso.
I det här kvarteret i Sitges, fyra mil söder om Barcelona, hade Jonas Falk en 25-miljonersvilla.
Foto: KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN
Harriette Broman dömts, Jonas Falks moster, döms till fängelse och böter.

För tio år sedan pekades Jonas Falk ut som Sveriges största kokainsmugglare genom tiderna – men friades av hovrätten i det gigantiska ”Operation Playa”-målet.

Nu döms han mot sitt nekande till två och ett halvt års fängelse och 50 miljoner kronor i böter av spansk domstol, för ekonomisk brottslighet kopplad till narkotikahärvan.

Också hans moster, Harriette Broman, döms till fängelse och böter.

Samtidigt frias kändiskrögaren Emilio Ingrosso som varit anklagad för inblandning i härvan.

– Underbart, säger han till Expressen.

Efter en utdragen process där rättegång har försenats vid ett flertal tillfällen har nu dom fallit i målet mot Jonas Falk i Barcelona, Spanien.

För över tio år sedan stoppades ensamseglaren Mauritz Andersson utanför Martinique med 1,4 ton kokain i lasten och Falk – rikskänd bankrånare och fängelserymling på 90-talet – pekades ut som hjärnan bakom ett internationellt kokainimperium.

Falk dömdes till 18 års fängelse i Stockholms tingsrätt, men frikändes sedan slutligen i Svea hovrätt. Dagen efter frisläppandet greps Falk igen och fördes till Spanien för ekobrottsmisstankar kopplade till samma knarkhärva.

Åklagaren: Tvättade knarkpengar

I rättegången anklagade åklagaren Falk för att ha tvättat knarkpengar – omkring 56 miljoner kronor – genom investeringar i i lyxhus, nattklubbar och restauranger. 

Såväl hans moster, den före detta artisten Harriette Broman, och kändiskrögaren Emilio Ingrosso anklagades för inblandning via restaurangen Ristorante Ribello på Mallorca.

Expressen har tidigare berättat om anklagelserna och att Ingrossos krog mottog motsvarande 340 000 kronor 2010 från Harriette Broman. Då menade åklagaren att det var pengar som tvättades vita via restaurangen.

Emilio Ingrosso: ”Det är underbart”

Domen meddelades på onsdagen, sju år efter att Falk utlämnats till Spanien.

Emilio Ingrosso frikänns och kallar anklagelserna för ”fullständigt felaktiga”.

– Jag har bara en kommentar: Att det är underbart, säger han till Expressen.

I ett sms utvecklar han och menar att ingen förstod hur spanska myndigheter tänkte när han åtalades:

Så att jag skulle bli frikänd har vi någonstans vetat hela tiden. Det kommer inte som en överraskning även om det så klart är skönt att få ett avslut på detta, och med det är det avslutat för mig”, skriver Ingrosso.

Även på Instagram har han uttryckt en lättnad.

Jag har självklart sagt saker jag ångrat och som alla andra valt fel väg i livet ibland. Jag har lärt mig så mycket längs livets gång och jag lär mig fortfarande”, skriver Emilio Ingrosso i ett inlägg.

Harriette Broman döms för penningtvätt till fängelse i två år och tre månader samt böter på motsvarande lite drygt 40 miljoner kronor.

För Jonas Falk hade åklagaren yrkat på 20 års fängelse och motsvarande 247 miljoner kronor i skatteböter.

Falk döms också för penningtvätt ”i samband med narkotikahandel”, enligt domen.

Straffet blir två och ett halvt års fängelse och 5 miljoner euro – cirka 50 miljoner svenska kronor – i böter.

Jonas Falk: ”Samma sak hände i Sverige”

När Expressen når Jonas Falk har han bara hunnit skumma igenom den 179 sidor långa domen. Han är missnöjd med utfallet men säger att han är övertygad om att nästa domstolsinstans kommer att riva upp domen. 

– Domen är felaktig och vi kommer att överklaga. Samma sak hände i Sverige vid tingsrättens dom, där jag sedan frikändes i högre instans, säger han. 

Falk menar att han döms i strid med ”ne bis in idem”, den juridiska principen om att inte åtalas för misstankar som man redan frikänts för. 

Både i den svenska rättegången – och nu i den spanska – åtalades Falk för koppling till ensamseglaren Mauritz Anderssons smuggelresor över Atlanten.

I det svenska fallet var smuggeltillfällena specificerade. När Falk frikändes av Svea hovrätt innebar det att han inte kunde åtalas för samma brottsmisstankar igen.

Den spanska åklagaren valde då att luta sitt åtal mot andra – ospecificerade – smuggelresor som Mauritz Andersson gjort, som Jonas Falk ska ha tjänat pengar på.

Jonas Falk säger till Expressen att han ska överklaga domen.

Expressen söker Harriette Broman för en kommentar.

Jonas Falk och Operation Playa – detta har hänt

Fallet sträcker sig över många år och tar flera vändningar. Inslaget är från hösten 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.