Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johanna Möllers order: ”Mörda mina föräldrar”

Johanna Möller och Mohammad Rajabi levde i en samborelation innan sommarstugemordet den 3 augusti 2016.
Foto: POLISEN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: POLISEN POLISEN / POLISEN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 9

Johanna Möller tog Mohammad Rajabi under sina vingar.

Bjöd in honom till sitt hem – och sin säng.

Förvandlade honom till sitt vapen.

Slutligen gav hon honom uppdraget: "Mörda mina föräldrar".

I slutet av 2015 är Mohammad Rajabi del av flykting- och migrantströmmen som rör sig genom Europa och slutligen anländer till Sverige. Inom kort hamnar den rotlöse afghanen på det asylboende i Arboga som drivs av Johanna Möller.

På boendet är han en i mängden, men när han blir sjuk i december samma år och hamnar på sjukhus sker en vändning. 

Föreståndarinnan Johanna Möller kommer på oannonserat besök och erbjuder honom att följa med henne hem, i stället för att återvända till boendet. Han tackar ja till en sovplats på hennes soffa men redan samma natt hamnar han i hennes säng och de två inleder ett förhållande.

Nytt liv på gräddhyllan

Långt senare, i häktet, skriver Johanna Möller ett brev om deras tid tillsammans:

"M klev direkt upp från gatan till gräddhyllan, en svensk kvinna som ska gifta sig med honom, han lever lyxliv, märkeskläder, hotell, Smögen, champagne, mitt Visakort. Han åkte runt i min bil på nätterna och glänste."

Förhållandet är en nagel i ögat på Johannas mamma och pappa – Anki och Göran Möller. Föräldrarna har under lång tid varit väldigt generösa mot dottern men när sprickan mellan dem växer sig större stryper de pengaflödet och vidtar åtgärder för att hon ska ärva så lite pengar som möjligt.

För Johanna Möller – som länge levt ett vidlyftigt liv långt över sina tillgångar – innebär det ekonomisk katastrof.

Nu gör hon klart för Mohammed Rajabi att den nya livsstilen som hon gett honom inte är gratis.

Hon kräver att han ska mörda hennes föräldrar – "båda ska dö", berättar Rajabi senare i rättegången.

Efter att Rajabi erkänt blev han förd till sommarstugan för en rekonstruktion av angreppet. Här visar han för polisen hur han gick till väga när han mördade Göran Möller.
Foto: POLISEN POLISEN / POLISEN

Möllers tjat – "båda ska dö"

I samma vittnesmål berättar han att han först ryggar tillbaka och vägrar utföra uppdraget, men att Johanna Möller pratar "jättemycket om att åka hem till dem och utföra mordet" och att varje samtal kan pågå i flera timmar.

Till slut ger han med sig.

Kvällen den 3 augusti kör hon sin firmabil till föräldrarnas sommarstuga utanför Arboga. När de är framme ger hon Rajabi, som sitter i passagerarsätet, en kniv. Han går in i huset, hugger vilt och lämnar Göran Möller död, hustrun Anki Möller svårt skadad, innan han återvänder till bilen och Johanna Möller.

– Hon sa: 'Vad har hänt?' Men hela kroppen var blodig. Jag sa: 'Du kan ju titta själv så förstår du vad som hänt". Hon frågade om de dött. Jag sa: "Håll käften och kör bara!", säger Rajabi senare när han återberättar förloppet i rättegången.

Två veckor senare grips paret misstänkta för sommarstugemordet. De ljuger sig fria i förhör och släpps tre dagar senare. Men polisen fortsätter följa paret intensivt, och via hemlig avlyssning kan de höra hur Möller instruerar Rajabi:

– Du ska bara vara tyst. Inte ett ord. Is i magen. Du ska hålla käften, säger Möller till Rajabi i ett samtal.

– Jag vill inte bli dömd för mord eller medhjälp till mord och sitta i finkan i tio år.

Efter att Johanna Möller försatts på fri fot första gången reste hon på Thailandssemester tillsammans med delar av sin familj.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Rajabi: "Var som en hund"

I ett annat avlyssnat telefonsamtal berättar Mohammad Rajabi för en vän att han har knivhuggit två personer på grund av en kvinna, men att han kommer att ta på sig skulden ensam för att ingen mer ska behöva lida.

Elva dagar efter frisläppandet grips de igen. Den här gången räcker det för att häkta dem. 

Johanna Möller, som har stålsatt sig med ett falskt alibi fortsätter att neka till all inblandning i mordet. Samtidigt försöker hon smuggla lappar med instruktioner till Rajabi inifrån häktet.

För honom är situationen en annan. Romansen med Möller har falnat och lojaliteten mot henne svajar. När han blir konfronterad med DNA-bevisning som knyter honom till mordet bestämmer han sig för att erkänna. I omgångar berättar han att han mördade Göran Möller på uppdrag av Johanna Möller.

 – Jag var som en hund och gjorde precis vad hon sa till mig att göra, säger han senare i rättegången.

Johanna Möller leds in i rättssalen i Svea hovrätt. Domstolen fastställde senare tingsrättens dom – livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök.

Under häktestiden berättar Rajabis advokat att förhållandet mellan hans klient och Johanna Möller är över. För Arbogakvinnan förändrar det allt. Från att ha varit hennes trolovade sambo förvandlas Mohammad Rajabi nu till åklagarsidans viktigaste vittne för att få henne fälld i domstol.


LÄS MER: Johanna Möllers mamma – "Nu har jag bara ett barn" 


Försöker fortfarande styra

Johanna Möller svarar med ilska – hävdar att Rajabi ljuger och att Sverige borde "skicka hem honom". Strategin är föga framgångsrik.

Både tingsrätten och hovrätten dömer henne till livstids fängelse för mord på pappan Göran Möller, mordförsök på mamman Anki Möller samt en rad andra mindre allvarliga brott. Rajabi som erkänt att han utfört sommarstugemordet döms till 14 års fängelse och utvisning.

I dag avtjänar de sina fängelsestraff på varsitt håll.

Johanna Möllers nya juridiska biträde, advokat Byron Törnström, säger att han inte vill lämna kommentarer med hänsyn till sin klient:

– För mig är det så här: Vi utreder förutsättningarna för att nå en resning, och mitt fokus ligger på advokatverksamheten. Jag har ingenting mer att säga för tillfället. 

Hur är det med henne?

– Grejen är så här: Jag har ingenting mer att säga. 

Foto: Från Tidaholmsanstalten skickade Mohammad Rajabi i somras brev till Expressen där han berättade att Johanna Möller alltjämt kontaktar honom.

Från kvinnoanstalten i Ystad har Johanna Möller skickat oönskade brev till Rajabi där hon försökt att fortsätta styra honom. I början av september utfärdades ett kontaktförbud.

Rajabi hävdade: Johanna Möller lockar med pengar

I somras skickade Rajabi brev till Expressen där han hävdade att Johanna Möller lockar honom med pengar, giftermål och att hans familj ska få komma till Sverige – om han ensam tar på sig skulden för sommarstugemordet.

I brevet från Rajabi står:

”Jag har nyligen fått en rad brev från Johanna Möller skickat till mig. I dessa brev ger hon mig tydiga instruktioner om hur jag skall ta på mig allt för att rädda henne”

”Breven innehåller detaljerade planer om vad jag skall säga, hon har till och med författat färdig manus.”

Expressen har förgäves sökt Mohammad Rajabis juridiska ombud, advokat Lars Jähresten, för en kommentar. 

Han har tidigare kommenterat Johanna Möller brev. 

Då sa han:

– Jag har sagt åt honom att ”svara inte henne, hon vill bara få i gång en konversation till dig, så strunta i att svara henne”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.