Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jeanette mördades – slogs ihjäl i sitt hem

Filmen timmar innan mordet – Jeanette mördades av sambon.
”Samhället har svikit, man borde ingripit”, säger Jeanettes dotter Nathalie.
Foto: Privat

Jeanette Bergström var livrädd för sin sambo. Skräcken höll henne kvar i förhållandet, hon sa att hon stannade för att överleva.

Men det hjälpte inte – en natt i juli slog Mikael Eriksson ihjäl henne i deras gemensamma hem.

Nu har han dömts till livstids fängelse för mordet.

– Det är så fruktansvärt fel att en så varm, otroligt underbar och fin människa som vår mamma är borta, säger dottern Nathalie.

Jeanettes vuxna barn hoppas att öppenheten om hennes öde ska hjälpa andra våldsutsatta kvinnor. Nathalie, som är äldst av syskonen, vill se en manual, en standard, så att anhöriga och bekanta vet exakt vad de ska göra när de misstänker att någon utsätts för våld.

– Vart vänder jag mig, var börjar jag? En sådan handledning finns inte nu, säger Nathalie som menar att lagar måste ändras så att samhället kan ingripa tidigare och tuffare för att skydda den som utsätts för våld, även om personen själv försöker dölja sin situation.

– De får ske nästan med tvång om det behövs, som när man skyddar barn.

Skulle resa på semester

Alla syskonen beskriver sin mamma i varma ordalag. Hon var en glad person som älskade att vara med familjen. Detsamma säger vänner och grannar i polisförhören. 

– Hon var superglad och trevlig. De pratade ofta i telefon och var superkära, säger en arbetskamrat till den nu livstidsdömde Mikael Eriksson.

– Den mest underbara människa jag träffat. Glad, gav energi, trevlig, säger en ny bekantskap som träffar Jeanette för första gången under hennes sista tid i livet.

En väninna beskriver hur lycklig Jeanette är för att hon och sambon snart ska resa till västkusten på semester.

Kraftiga blåtiror

Men förhållandet som pågått sedan 2018 är i själva verket allt annat än lyckligt. Misshandeln börjar tidigt, våldet blir sedan allt värre och många i omgivningen – barn, vänner, grannar, arbetskamrater – ser hur rädslan växer hos Jeanette. 

Men när hon kommer till jobbet i äldrevården med kraftiga blåtiror förklarar hon det med att hon cyklat omkull. Andra blåmärken beror på att hon ”ramlat i en slänt”.

Omgivningen förstår att det inte är sant, de vuxna barnen och flera andra personer försöker förmå Jeanette att lämna det farliga förhållandet. Men trots att misshandeln vid flera tillfällen sker helt öppet inför ögonen på utomstående fortsätter både relationen – och våldet. 

Döms för misshandel

En kväll hösten 2021 när paret har besök av grannar blir det bråk om en flaska alkohol och i tumultet tar grannarna med sig Jeanette hem till sig för att skydda henne undan sambons våld. Men Mikael Eriksson sätter sig i bilen och kör efter. 

Mikael Eriksson dömdes den 17 januari av Hälsinglands tingsrätt till livstids fängelse för mord.
Foto: Polisen

Han störtar upp på farstukvisten, frågar var sambon är, tar tag i grannfruns armar och slänger ner henne från farstukvisten i gruset nedanför. I maj 2022 döms han för misshandel.

– Jag tänkte att om han får det här på sig kanske fler vågar säga något, säger grannkvinnan i polisförhören.

Men under sommaren förvärras situationen. 

”Bäst att stanna”

Grannen som har fått Mikael Eriksson fälld för misshandel träffar Jeanette på stan en vecka före mordet. Hon blir kallad hjälte för att hon polisanmält och stått upp för Jeanette. Innan de skiljs åt säger kvinnan till Jeanette att hon måste lämna Mikael Eriksson för annars ”kommer det att gå åt helvete”.

Då tar Jeanette hennes händer och säger något som får grannen att känna hur ”all luft går ur henne”.

– Jag kan inte, för om jag gör det, då dödar han mig. Så det bästa för mig är att stanna.

”Det bästa är att stanna, annars dödar han mig”, säger Jeanette till en väninna i Hudiksvall kort före mordet.
Foto: Privat

En vecka senare går Jeanette och Mikael ut på stan för att roa sig och träffa vänner. Övervakningskamerorna har fångat dem på väg till en servering i centrala Hudiksvall. Men Mikael Eriksson blir alltför berusad och Jeanette åker hem på egen hand. Mikael Eriksson kommer efter.

Pratar osammanhängande

Vid niotiden morgonen därpå ringer han sina anhöriga och pratar osammanhängande om Jeanette. Någon ringer 112 och när polis och ambulans kommer till huset utanför Hudiksvall hittas hon misshandlad till döds i sitt badrum.

”En varm, underbar och otroligt fin människa”, så beskriver äldsta dottern sin mamma Jeanette.
Foto: Privat

Enligt den rättsmedicinska undersökningen är Jeanette utsatt för ”trubbigt våld” över hela kroppen. Revbenen är av på ett tiotal ställen och hon har avlidit ”till följd av traumatiska skador i storhjärnan”.

Mikael Eriksson säger sig inte minnas någonting alls men har panik när han pratar med polisen och tycks förstå att han kan ha orsakat sin sambos död. 

Tidigare misstänkt

Han döms den 17 januari till livstids fängelse för mord och ska hållas inlåst tills straffet ska börja avtjänas eftersom det finns risk att han begår fler brott annars.

Eriksson har suttit häktad för misshandel av Jeanette redan 2019 men släppts och därefter krävt ersättning från JK. Den ansökan avslås när det står klart att händelsen tas upp igen för rättslig prövning. Nu döms han även för den och fyra andra fall av misshandel, samt för ett fall av olaga tvång mot Jeanette.

Alla de brotten nekar han till. 

Hälsinglands tingsrätt dömer honom dessutom till att betala nära 700 000 kronor i skadestånd till Jeanettes fem barn. 

”Vedervärdigt”

En klen tröst för dem.

”Vi hoppas att mammas öde kan hjälpa andra”, säger dotten Nathalie Bergström
Foto: Privat

– Det ska inte få gå så här illa, att en person förstör för så många. Det är ju inte bara vi, det är ju folk runt omkring som han har satt skräck i och förstört för. Det är vedervärdigt, säger Nathalie Bergström. 

– Han har berövat oss vår mamma som vi alla älskade otroligt högt. Nu försöker vi syskon stötta varandra så gott vi kan i sorgen. Vi hoppas att mammas öde kan hjälpa någon annan.


Jeanette Bergström blev 61 år.
Foto: Privat
Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.