Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jean-Claude Arnault flyttas: ”Uppvisar god skötsamhet”

Så här var Jean-Claude Arnaults liv i Skogome.
Jean-Claude Arnault i samband med rättegången.Foto: TT
Jean-Claude Arnault.Foto: ERICH STERING / DN

I maj 2020 kan Jean-Claude Arnault släppas fri.

Nu lämnar han anstalten i Skogome för den i Tillberga – som har lägsta möjliga säkerhetsklass.

Kulturprofilen har ”skött permissioner med övernattning” och ”uppvisar god skötsamhet”, lyder motiveringen.

Efter att ha dömts för två våldtäkter mot samma kvinna – till fängelse i två och ett halvt år – skickades kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72, till Skogomefängelset, hemvist för flera av Sveriges farligaste sexbrottslingar. Säkerhetsklassen är den näst högsta.

Men efter bara några månader har Arnault gjort sitt i Skogome.

Nu bestämmer Kriminalvården att han ska skickas till Tillberga, som har lägsta möjliga säkerhetsklass. Arnault anses uppvisa god skötsamhet och har klarat permissioner utan anmärkning.

Dömd för två våldtäkter

”Jean-Claude Arnault ska omplaceras till anstalt i lägsta säkerhetsklassen. Anstalten Tillberga har sådan grad av övervakning och kontroll som är nödvändig för att upprätthålla ordningen eller säkerheten. Anstalten kan tillhandahålla passande sysselsättning”, skriver Kriminalvården.

Från och med den 16 oktober har Arnault en plats bokad i Tillberga.

Härvan kring Jean-Claude Arnault uppdagades i samband med Metoohösten 2017. Då riktade 18 kvinnor, i Dagens Nyheter, anklagelser mot honom om sexuella övergrepp och trakasserier.

Ett av fallen ledde till åtal och slutade med att Arnault fälldes för två våldtäkter, mot samma kvinna, begångna 2011. Svea hovrätt straffade Arnault med fängelse i två och ett halvt år.

Frågade om bikini

Under sin tid i fängelse har Arnault vid ett tillfälle rapporterats för misskötsamhet. Då frågade han en kvinnlig fångvakt om det inte ”hade varit snyggt om ni haft bikinis på er med sånt här Kriminalvårdentryck.”

Arnault slapp varning men fick en påminnelse om att anstaltens regelverk inte tillät sexistiska kommentarer.

Samtidigt har han stöttats i fängelset. Bland annat har vännen Horace Engdahl varit på besök. Arnault har också fått vara på permissioner. Till exempel besökte han den 12 augusti Kungsbacka, där han fick äta lunch på restaurang och tillbringa en stund på en parkbänk.

 

LÄS OCKSÅ: Arnaults liv i fängelset: Besök av Horace Engdahl

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.