Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jätterättegången mot Vårbynätverket fortsätter

Hör åklagaren om Vårbynätverket: "Ingen säger emot honom"
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

På torsdagsmorgonen fortsatte rättegången mot Vårbynätverket i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

För att koppla ihop chattalias till personer i nätverket visade åklagarna upp bilder på den brutala kidnappningen som en känd artist utsattes för i april förra året.

I tisdags inleddes årets största gängrättegång när huvudförhandlingen mot det kriminella Vårbynätverket inleddes.

Sammanlagt 30 personer står åtalade misstänkta för en lång rad grova brott: Mordplaner, sprängdåd, kidnappning och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.

På grund av pandemin har rättegången delats upp i flera delar. Åtta personer – ledarskiktet i nätverket – är på plats i säkerhetssalen medan ytterligare åtta personer längre ner i hierarkin deltar via länk.

Mycket av bevisningen i målet kommer från den krypterade tjänsten Encrochat, en app som varit populär bland kriminella och som knäcktes av polisen förra våren.

Artist blev kidnappad

På torsdagen fortsätter de två åklagarna – Anna Stråth och Sara Nilsson – sin sakframställan mot 16 personer i nätverket. I tisdags inledde de med en noggrann genomgång där man kopplade samman alias på Encrochat till personer i Vårbynätverket.

Rättegången kommer att pågå till i sommar. 35 förhandlingsdagar är planerade och den sista är satt att hållas i mitten av juni.

En del av målet rör kidnappningen av en känd artist i april i fjol. Artisten fördes bort, misshandlades, förnedrades och blev sedan utsatt för ett utpressningskrav. När åklagarna på torsdagen fortsatte koppla alias på Encrochat till personer visades bilder från kidnappningen, rapporterar DN.

Det gjordes framför allt för att knyta två alias – ”Mutantjacket” och ”Lobsterwaffle” – till en 22-åring och en 28-åring.

Åklagarna visade bilder

I utredningen finns bilder där, enligt åklagare, de två männen poserar med den kidnappade artisten samtidigt som de håller kniv mot honom.

På måndag fortsätter rättegången. Då väntas sakframställan från försvarsadvokaterna samt förhör med de misstänkta. Även poliser med särskild kunskap om Vårbynätverket är kallade att vittna.

Förutom nyckelpersoner i Vårbynätverket står även flera kända rappare åtalade misstänkta för inblandning i kidnappningen. En av dem är Yasin Mahamoud, som för några veckor sedan utsågs till årets artist på P3 Guldgalan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.