Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jagade rymlingen mördade för Dödspatrullen som 16-åring

Se Abdirizak Abdimalek Osman fritas – jagas nu av polis
Abdirizak Abdimalek Osman fritogs under en permission i Kungsbacka förra veckan.

Det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” har haft mord som affärsidé och tjänat stora pengar på narkotika.

Tonårspojkar har varit redo att begå grova brott i hopp om att avancera i hierarkin.

Abdirizak Abdimalek Osman var 16 år när han sköt en man i huvudet för nätverkets räkning.

Efter förra veckans fritagning är han nu landets mest jagade man.

Det kriminella nätverket ”Dödspatrullen” i Rinkeby har länge varit ett av de största hoten mot lag och ordning i Stockholm.

Sedan 2015 ligger gänget i en blodig konflikt som omfattar ett tiotal mord. Parallellt har grupperingen, enligt polisen, utfört beställningsmord i utbyte mot pengar samt bedrivit omfattande narkotikaförsäljning.

Längst ner i hierarkin finns tonårspojkar som är redo att begå grova brott för att avancera i nätverket.

För två år sedan lyckades polisen spränga gängets dåvarande narkotikaverksamhet. Efter en biljakt och husrannsakan i en lägenhet hittade man närmare 30 kilo amfetamin samt stora mängder ecstasy. Två av Dödspatrullens utpekade ledare dömdes till långa straff för synnerligen grovt narkotikabrott.

Utredningen visade att nätverket använt tonårspojkar – en 15-åring och en 16-åring – som knarkkurirer. Vid minst ett tillfälle hade de flyttat två kilo amfetamin från Stockholm till Göteborg. Så vitt känt tjänade pojkarna inga pengar på smugglingen. Däremot fick de ett uppmuntrande meddelande från ledarna om att de en dag skulle bli ”top dog”.

I en lägenhet i Sundbyberg hittade polisen knappt 30 kilo amfetamin. Här omges delar av narkotikan av fläktar för torkningsprocess.Foto: Polisen
Dödspatrullens barnkurirer – 16 och 15 år gamla. På Stockholms centralstation. Med sig på resan till Göteborg hade de två kilo amfetamin.Foto: Polisen

I rättegången dömdes båda till ungdomsvård för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Förutom kurirer av vapen och knark har gänget gett minderåriga i uppdrag att utföra våldsdåd. Enligt polisen är begreppet att ”brösta en fyra för att bli en 100-gubbe” utbrett i Rinkeby. Innebörden är att den som ännu inte fyllt 18 kan utföra ett mord och sedan sitta av maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård.

Abdirizak Abdimalek Osman var 16 år gammal när han i januari 2018 gick in på en pizzeria i Rinkeby och sköt en man i huvudet.

Utredningen visade att dödsskjutningen hade direkt koppling till ett annat mord som ägde rum en dryg vecka tidigare. Både tingsrätten och hovrätten slog fast att Dödspatrullen låg bakom mordet och att Osman hade tydliga kopplingar till grupperingen.

Abdirizak Abdimalek Osman var 16 år gammal när han i januari 2018 gick in på en pizzeria i Rinkeby och sköt en man i huvudet.Foto: Polisen
Övervakningskamerorna på pizzerian fångade gärningsmannen på bild.Foto: Polisen

16-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård.

I dag är han 18 år gammal – och Sveriges mest jagade man.

Förra veckan blev han fritagen i samband med en permission på ett köpcenter i Kungsbacka.

Polisen har gjort flera tillslag – bland annat med hjälp av insatsstyrkan – och utfärdat rikslarm, men mördaren är fortfarande på flykt.

De fyra utpekade ledargestalterna i Dödspatrullen.Foto: Polisen

Efter att ha styrt med våld och narkotika i flera års tid har Dödspatrullen nu tappat i styrka. Förutom de två ledargestalter som dömdes till långa fängelsestraff i amfetaminhärvan sitter en tredje häktad misstänkt för dubbelmord i Danmark. Den fjärde och siste har enligt uppgifter lämnat landet.

Abdirizak Abdimalek Osman dömdes för mordskotten på en pizzeria i Rinkeby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.