Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jackie Arklöv nekas tidsbestämt straff

Senaste nytt i Expressen TV.
Jackie Arklöv har ansökt om tidsbestämt straff efter livstidsdomen för Malexandermorden.
Foto: MARKUS MARCETIC / TT
Jackie Arklöv.
Foto: THOR LINDGREN

Jackie Arklöv nekas tidsbestämt straff. 

Den dömda polismördaren hade ansökt om att få straffet omvandlat – vilket hade kunnat göra honom till en fri man 2022. 

Tingsrätten skriver i domen att det finns en konkret risk att han begår nya allvarliga brott. 

1999 sköts polismännen Olle Borén och Robert Karlström ihjäl i det som blev känt som Malexandermorden. 

Jackie Arklöv har erkänt att han sköt de två sista skotten mot poliserna och tillsammans med Andreas Axelsson och Tony Olsson dömdes han till livstids fängelse. 

Efter att ha fått avslag flera gånger ansökte Jackie Arklöv på nytt om att få sitt straff tidsbestämt – efter att Axelsson och Olsson fått sin ansökan beviljad. 

Jackie Arklöv nekas tidsbestämt straff

Men Örebro tingsrätt avslår hans ansökan. Arklöv hade ansökt om att få sitt straff tidsbestämt till 35 år, vilket skulle innebära att han kunde bli villkorligt frigiven i slutet av 2022 efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. 

I domen framgår att Jackie Arklöv vid flera tillfällen brutit mot reglerna inne på anstalten, vilket dock inte varit av en allvarlig karaktär. Tingsrätten slår trots det i domen fast: 

Tingsrätten finner att det finns en konkret och beaktansvärd risk för att Jackie Arklöv återfaller i brottslighet av allvarligt slag varför det saknas förutsättningar att omvandla det ådömda livstidsstaffet”. 

”Eskalerande våldsbenägenhet”

Tingsrätten pekar bland annat på Rättsmedicinalverkets bedömning om att det finns en ”medelhög” risk för han begår nya brott. 

Jackie Arklövs historik av eskalerande och återkommande våldsbenägenhet, hans personlighetssyndrom, nedsatt empatisk förmåga och att han lätt blir aggressiv vid alkoholintag”, har chefsåklagare Sarah Hajslund Hansen skrivit om Arklöv i samband med bedömningen.

Jackie Arklövs liv i fängelset

Liksom Tony Olsson säger sig Jackie Arklöv, 46, ha hittat Gud innanför murarna. Han har också varit aktiv inom klosterverksamhet.


Han har flera gånger fått nej när han ansökt om tidsbestämt straff. Där har han talat om ett ”moment 22”: Bristen på permissioner stoppade honom från att få ett ändrat straff, men dessa permissioner kunde han bara få om han redan hade ett tidsbestämt straff, ansåg han.


Malexandermorden

• Polismorden i Malexander är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria.

• Den 28 maj 1999 rånade Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson Östgöta Enskilda bank i Kisa. Sedan flydde de söderut mot Vimmerby och strax väster om Kisa – i byn Malexander. Det var här poliserna Olov Borén, 42, och Robert Karlström, 30, sköts till döds.

• Arklöv, Olsson och Axelsson dömdes alla till livstid.

Tony Olsson fick sitt straff tidsbestämt 2019 – så här lät det då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.