Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Insatsstyrkan slog till i gryningen – tre gripna

Statistik från Brå.
Flera personer greps i samband med gryningsrazzior. Bilden från en tidigare händelse.Foto: HENRIK JANSSON

Tre män greps under tisdagen som misstänkta för att ha medverkat till ett mordförsök i Järfälla i maj. 

Offret blev skjuten med flera skott men när gärningsmannen skulle avlossa det dödande skottet i huvudet var patronerna slut – och mannen överlevde. 

Männen kunde kopplas till dådet genom att polisen fått tillgång till krypteringsverktyget Encrochat, skriver Aftonbladet.

Expressen har tidigare skrivit om hur svensk polis gripit flera grovt kriminella, stoppat mordförsök och beslagtagit mångmiljonbelopp i kontanter – efter att fransk polis knäckt det krypterade telefonnätverket Encrochat. 

Polisen säger sig ha förhindrat tio mord med hjälp av Encrochat

Efter att fransmännen delat med sig av informationen till svensk polis har de haft flera framgångar. 

– Vi har förhindrat över tio mord, sa Linda H Staaf, underrättelsechef på NOA, till SVT förra veckan. 

Under en gryningsräd på tisdagen slog polisen till mot flera Stockholmsadresser och grep tre män, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. 

De gripna är mellan 27 och 31 år. De misstänks för medhjälp till mordförsök efter ett dåd i maj, enligt uppgifter till Expressen. 

Skulle avlossa dödande skott – patronerna slut

Då blev en man i 25-årsåldern skjuten med flera skott på Viksjöleden i Järfälla. Men när skytten skulle ge honom det dödande skottet i huvudet så var patronerna slut, enligt Expressens uppgifter. 

Männen misstänks alltså ha medverkat till mordförsöket men gärningsmannen, en fjärde person, ska ännu inte vara gripen. 

Även detta tillslag var ett resultat av läckorna från Encrochat som har använts av cirka 800 kriminella i Sverige, enligt Aftonbladets uppgifter, och fler gripanden är att vänta. 

Hittills har, bland annat, flera ledande personer i Malmös gängmiljö häktats och Stockholmspolisen har kunnat slå till mot toppskiktet i Södertäljenätverket med hjälp av de krypterade chattarna.

LÄS MER: Ex-landslagsspelare häktad för kidnappning av känd artist 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.